Vinarija Savić: Za dobre vinare nije bitno da li je sorta strana ii domaća (FOTO/VIDEO)

09.10.2023

07:35

0

Vinarija Savić iz Topole opredelila se samo za belo vino, i odlično pravi i od autohtone srpske tamjanike i od francuskog šardonea

Vinarija Savić: Za dobre vinare nije bitno da li je sorta strana ii domaća (FOTO/VIDEO)
Copyright Screenshot:AgroTV

U Vinariji Savić nemaju dilemu koja vina treba proizvoditi i od čega. Njihov izbor je belo vino i to u autohtonoj domaćoj i internacionalnoj varijanti ukusa, tj. tamjanika i šardone.

Ovi vinari iz Lipovca kod Topole sa svojih dva hektara zasada iz 2019. godine dobijaju dobro grožđe i od njega još bolje vino. Sa tri dokupljena hektara iz ove godine, perspektiva je velika.

- Za tamjaniku smo se odlučili na preporuku saradnika Marka Maličanina, koji je radio projekat vinograda, a nakon analize zemljišta koja je rađena na Institutu u Novom Sadu. Vlasnica Nevena Savić je to prihvatila ali i dodala šardone, kao prepoznatljivu internacionalnu sortu koja se kod nas pokazala kao materijal za vrhunsko vino – objašnjava izvor vinarije direktorka Raduna Rašić.

Ništa lošija nije ni tamjanika, koja se već od prve godine nametnula kvalitetom grožđa, ali to je i posledica toga što je ovom vinogradu u agrotehničkom smislu dato sve što mu treba i tako ostvaren njegov prirodni potencijal.

- Za to se brine naš fantastični Aleksandar Đorđević, čovek koji je iz ovog kraja i koji ga zna u dušu – napominje Rašićeva.

Projektovani kapacitet vinarije je 20.000 litara i on je ostvaren već u početku rada vinarije. Inicijalni kapital potiče iz SAD, odakle su naši ljudi iz iz dijaspore rado uložili u vinariju iz Tople koja je rešila da proizvodi visokokvlitetno vino u malim serijama.

Vinarija, naravno, ima HACCP standard (Hasap) kako bi vino moglo da se izvozi u EU, ali u njoj insistira u ina više od toga, ističe direktorka Rašić.

- Naš tehnolog insistira na striktnim protokolima u proizvodnji a ja na urednom dokumentovanju svakog dela procesa, tako da imamo čitavu hronologiju za svaku bocu vina koju proizvodemo. Hasap standard jeste trošak, ali vredi svaki novac uložen u to – kaže Rašićeva.

Vina vinarije „Savić“ nagrađivana su na vinskim manifestacijama, već prve godine u Slovačkoj je dobilo dve zlatne medalje. Vina se mogu naći u prodaji u regionu, vinarija je u pregovorima za izvoz u Monako a imaju i spremnu dokumentaciju da svoja vina šalju i za SAD.

Screenshot:AgroTV
Raduna Rašić, direktorka Vinarije "Savić"

Pored učestvovanja na sajmovima i takmičenjima vinara, u vinariji „Savić“ se ozbiljno bave i digitalnim marketingom svojih vina na internetu i društvenim mrežama. Planova ima i za ubuduće.

- Ono na čemu radimo je završetak većeg objekta, pošto nam treba veći podrum, a uporedo radimo i na prostoru za degustaciju i apartmanima za goste. Ni sami još ne znamo u kom pravcu ćemo se posle toga razvijati – zaključuje Raduna Rašić iz vinarije „Savić“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike