Nova pravila: Šta mora na vinsku etiketu

29.08.2023

13:24

0

Sva vina koja će se naći u prometu na teritoriji Evropske unije od decembra ove godine moraće da imaju nove deklaracije

Nova pravila: Šta mora na vinsku etiketu
Ilustracija - Copyright Youtube/VinItaly 2023 printscreen

Od decembra je vinopije imati na raspolaganju više informacija o vinu koje piju. Doduše, o kvalitetu i bukeu će i dalje morati da rasuđuju sami ali na novim etiketama koje uvodi EU biće više potrošačkih informacija, kako navodi Jelena Kuzmanović , rukovodilac grupe za vinogradarstvo i vinarstvo Ministarstva poljoprivrede.

Kuzmanović je Tanjugu kazala da ta nova pravila i propisi počinju da važe 8. decembra 2023. i odnose se na teritoriju EU, to jest za vina koja su tamo proizvedena i ona koja se uvoze na to tržište, a tu spadaju i vina iz Srbije koja se izvoze u EU.

Prema rečima Kuzmanović, Srbija inače na teritoriju EU izvozi u proseku oko sedam odsto ukupnog izvoza, dok je uvoz vina iz EU prošle godine bio 21 odsto ukupnog uvoza tog pića.

- Pored postojećih podataka i obaveznih informacija koja se sada moraju naći na etiketama vina, novi propisi predviđaju da se na deklaraciji moraju naći i još tri vrste podataka, a to su nutritivna deklaracija, spisak sastojaka i datum minimalnog trajanja, odnosno rok trajanja za vina koja su podvrgnuta procesu dealkoholizacije i imaju manje od 10 odsto alkohola - navela je ona.

Prema postojećoj uredbi nutritivna deklaracija i spisak sastojaka podaci koji se inače obavezno navode prilikom deklarisanja hrane, ali da su od te obaveze do sada bila izuzet sektor pića zajedno sa vinima koja imaju manje od 1,2 odsto alkohola.

- Novom uredbom EU ovi podaci postaju obavezni, kao i obaveza da se mora navesti rok trajanja vina iako je do sada opštim propisom za deklarisanje hrane to nije bilo obavezno - kazala je Kuzmanović.

Prema njenim rečima, nutritivnom deklaracijom na vinima će se potrošačima pružati informacija o energetskoj vrednosti proizvoda i količini hranjivih materija, a tu se pre svega misli na masti, ugljene hidrate, kao i proteine i soli na 100 grama ili 100 mililitara proizvoda.

Proizvođač "bira deklaraciju"

Proizvođači vina će sada imati dve mogućnosti navođenja nutritivne deklaracije.

- Prvi je da se celokupna ta deklaracija nađe na etiketi i ona mora biti tabelarna ako ima dovoljno prostora, a ako ne ona može biti u linearnoj formi, dok je drugi način samo navođenje energetske vrednosti korišćenjem simbola E, a potpuna nutritivna deklaracija se prikazuje preko QR koda - objasnila je ona.

Kuzmanović je naglasila da ukoliko se primenjuje QR kod, u ovom slučaju podaci iz nutritivne deklaracije ne smeju biti prikazani zajedno sa  drugim informacijama namenjenim prodaji ili marketingu i ne sme se vršiti prikupaljanje ili praćenje podataka korisnika.

Kada je reč o spisku sastojaka koje će morati da se nađu na novoj etiketi, sagovornica Tanjuga kaže da i tu postoje dve mogućnosti, od kojih je prva navođenje celokupnog spiska uz dodatno naglašavanje, odnosno isticanje onih sastojaka koji izazivaju alergije ili intoleranciju, dok je drugi način navođenje na etiketi samo sastojke koji izazivaju alergiju ili intoleranciju kao i do sada, dok se celokupan spisak sastojaka prikazuje elektronskim putem pristupanjem preko QR koda.

- Sve ove obaveze se za sada ne odnose na teritoriju Srbije, međutim imajući u vidu obavezu koju imamo vezano za usklađivanje naših propisa sa propisima EU, predstoji nam ipak da u narednom periodu ove obaveze dodatnog deklarisanja prenesemo u našu regulativu ne samo za vina koja se uvoze već i ona koja se proizvode na našoj teritoriji - kazala je Kuzmanovićeva.

Međutim, kako je dodala, sačekaćemo sigurno određeni period da njihova primena zaživi u EU i da se pokažu i reše eventualne teškoće u praksi koje prate svaku značajnu novinu.

- Ovo je svakako nešto što nam predstoji i na čemu ćemo morati da radimo u narednom periodu - zaključila je sagovornica Tanjuga.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike