Sem lažnog praška, prodaju nam lažne parfeme, kozmetiku, kućnu hemiju pa čak i pesticide: Najviše falsifikata dolazi iz dve države

17.06.2023

20:00

0

Autor: R.M.

Falsifikovani prašak može da izazove alergije kod dece i odraslih, a verovatno treba i duplo više doza da bi nešto oprali

Sem lažnog praška, prodaju nam lažne parfeme, kozmetiku, kućnu hemiju pa čak i pesticide: Najviše falsifikata dolazi iz dve države
Ilustracija - Copyright Profimedia

Građani Srbije sećaju se da su se na našem tržištu nekada mogli naći falsifikati razne skupocene obuće, naročito sportskih patika poznatih brendova.

Sem obuće, često se po pijacama može pronaći i garderoba sa nazivima poznatih marki. Međutim, većina građana zna da prepozna ove falsifikate jer se oni značajno razlikuju od originalne garderobe.

Ali, problem je kada se na tržištu nađe falsifikovani prašak za veš i pesticidi.

Upravo 22,5 tone lažnog praška za veš "Ariel-Aqua Pudra“ zaplenjeno je od strane inspekcije pre nekoliko dana, a ovaj prašak u pakovanjima od po 10 kilograma stigao je iz Turske.

A da zlo bude veće oduzeto je i 110 litara koncetrovanog insekticida "CORAGEN 20 SC“ koji je, kako su potvrdili u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine, imao skoro identičnu ambalažu kao originalni proizvod.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da što se tiče kućne i razne druge hemije vrlo često se dešava falsifikovanje hemijskih proizvoda.

- Falsifikovani prašak može da izazove alergije kod dece i odraslih, a verovatno treba i duplo više doza da bi nešto oprali. Ali niko ne obraća pažnju na lažne pesticide, a godinama pričamo da je Srbija preplavljena lažnim pesticidima, fungicidima a ljudi prskaju nenormalne količine. To je sve voće i povrće koje završi kod nas na tržištu i to je veliki problem - naglašava Papović.

On dodaje da smo ranije imali afere sa drugim vrstama praška za veš i dodaje da ono što se najviše koristi, to se najviše i falsifikuje.

Falsifikatori znaju šta se najviše kupuje

Papović objašnjava i kako falsifikatori znaju koji se proizvodi najviše kupuju.

- Svaki market ima lojaliti kartice. I kada vi koristite nju, morate da "provučete" i fiskalni račun. A na njemu piše šta ste kupili. I posle par dana dobijete ponudu preko mobilnog to što kao potrošač najviše koristite. I oni tako jako dobro znaju šta ide najviše u promet - kaže Papović.

Sem praška, dodaje on, prave se lažni sapuni, kupke...

- Zanimljivo je kako je to trebalo da prođe carinu, šta je sve od papira potrebno i koji su dokazi! I onda se potrvđuje teorija da papir trpi svašta. Otvorite sestrinsku firmu u inostranstvu, obezbedite papire kakvi vam trebaju i nema nikakvih problema. Danas je tehnika takva da je sve moguće iskopirati i falsifikovati - objašnjava Papović.

Tanjug/MINISTARSTVO FINANSIJA/ UPRAVA CARINA
Švercovana roba zaplenjena na carini

On dodaje da je deo zaplenjenog praška, verovatno, trebalo da odu u prodaju "na crno" ali i po manjim radnjama.

- Da li ste primetili da odjednom ima više prodavnica koje prodaju kućnu hemiju? Pre su bile parfimerije, a sada je kućna hemija. Drugo, imate te male trgovinske radnje koje nisu u sklopu nekog većeg trgovinskog lanca. I na kraju pijace, naravno. Međutim, najveći problem je što to završava kod tih koji se bave kućnom hemijom pa onda mali trgovci kupuju od njih... to je čitav lanac - kaže Papović.

Objašnjava da bi počinioce ovakvih dela trebalo strogo kažnjavati, ali i javno objavljivati imena firmi koje se time bave.

- Sada imate kao upravnu meru "nemoj to više da radiš" i falsifikatori odgovore "neću časna reč". A ne objavi se koja je firma u pitanju, kome je to bilo upućeno tj. ko je kupac u Srbiji. Mi to konstantno pričamo da treba promeniti pravilnik prema kome se imena firmi ne objavljuju do okončanja postupka. Da mi potrošači možemo da znamo i sankcionišemo. Nego se nama ostavi dilema da razmišljamo o kome se radi. A šta ako je neki ozbiljniji trgovinski lanac? - kaže on i dodaje da nema veće kazne od trgovca od bojkota robe od strane kupaca.

Papović je dodao da najviše falsifikovane robe dolazi iz Turske i Rumunije, a pretpostavlja se da se to tamo i pravi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike