Šta jedemo: Na rafovima s medom svaka druga tegla lažna

21.05.2021

08:14 >> 08:15

0

U najvećoj akciji otkrivanja falsifikovanog meda poražavajući podaci ali i potvrđene neke sumnje

Šta jedemo: Na rafovima s medom svaka druga tegla lažna
Copyright Pixabay/PollyDot

Najveća do sada sprovedena akcija otkrivanja lažnog meda u Srbiji pokazuje da je 40 odsto tog proizvoda na domaćem tržištu falsifikat, izjavio je juče predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović.

Akciju sprovode MUP i Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede a u njoj je između ostalog otkriveno da proizviđači u falsifikovanju koriste najsavremenije metode pa se lažni med teško otkriva.

Živadinović je u izjavi za RTS datoj na Svetski dan pčela rekao kako su analize pokazale da, recimo, firma “Med honi” (Med-Honey) iz Vučaka kod Smedereva falsifikuje med, jer iako su njeni proizvodi do sada prolazili sve provere.

Prevara je, tvrdi Živadinović, otkrivena zahvaljujući novoj tehnologiji koja se primenjuje na Hemijskom fakultetu, i dokazalo se da je taj med falsifikat.

– Naloženo je firmi da sve količine povuče sa tržišta, što nije urađeno. Njihov med se nalazi i dalje u svim trgovinama. Procenili su da je rizik od kazne manji od profita – naveo je Živadinović.

On je dodao da problem predstavlja i tzv. pekarski med, koji je nastao pregrevanjem meda, pa je pogodan za upotrebu u pekarskoj industriji ali se prodaje kao regularan med, jer se u deklaraciji ne navode njegova izmenjena svojstva.

Živadinović naglašava da Srbije nema zakon kao EU po kome bi kažnjavala one koji se bave falsifikovanjem hrane.

Pročitajte još:

Naveo je primer Holandije, gde se falsifikatorima zatvara firma na dve godine bez mogućnosti da je otvore na članove porodice, pa zato nikome ne pada na pamet da se time bavi.

Živadinović je napomenuo da pčelare proizvodnja bagremovog meda košta 800 dinara po kilogramu, a one koji falsifikuju svega 100 dinara, tako da oni svesno falsifikuju, jer ostvaruju veću zaradu.

On je upozorio potrošače da ako je otkupna cena bagremovog meda 800 dinara, ne može toliko da košta i u trgovini, već 1.200 i 1.300 dinara, i skrenuo pažnju da u tom slučaju nešto nije u redu s tim proizvodom.

Predsednik Saveza pčcelarskih organizacija Srbije je ocenio da je zadovoljan sprovedenom akcijom kontrole meda i najavio da će ta organizacija pokloniti pola tone meda bolesnoj deci, NURDOR-u i bolnicama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike