Nakon voća, sada i krastavac: Nova bruka za srpsku hranu

14.09.2023

09:56

0

Autor: 24sedam

Sveži krastavci iz Srbije namenjeni tržištu Slovenije zaustavljeni su na granici zbog nivoa hemikalija 25 puta većeg od dozvoljenog

Nakon voća, sada i krastavac: Nova bruka za srpsku hranu
Krastavci - Copyright Pixabay

U pošiljci svežih krastavaca iz Srbije u Sloveniju fitosanitarna kontrola je pronašla nedozvoljene količine fungicid metalaksil. Zbog ovoga je pošiljka zaustavljena i biće uništena.

Na novi slučaje bruke srpskih izvoznih firmi i poljoprivrednih proizvođača, upozorio je Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF).

RASFF navodi da je posle kontrole na granici, naloženo da se krastavci unište.

Metalaksil na sajtu RASFF nije označen kao opasan, ali je u krastavcima pronađena veća količina od dozvoljene.

Dozvoljena količina ovog fungicida je 0,01 miligrama po kilogramu, a kontigent robe sadržao je 0,025, ili 25 puta više od dozvoljenog.

Metalaksil je fungicid iz hemijske grupe acilalanina, koji deluje preventivno a koristi se i u lečenju. Koristi se za zaštitu od bolesti biljaka plamenjače.

Ovo je 14. put da se ove godine srpska hrana zaustavlja na granicama EU zbog nesipravnosti. Nedavno je to bio slučaj prilikom izvoza breskvi a potom i šljiva sa zabranjenim hlorpirifosom u Hrvatsku i Crnu Goru, prošle godine s istom robom u Rumuniju i Sloveniju, a u međuvremenu je bilo problema i sa kornišonima i jagodama.

Prošle godine je ovakvih neprijatnih slučajeva koji bi trebalo da upala lampicu alarma kakvu hranu jedemo u Srbiji, je bilo 11.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike