Ministarstvo rešilo dilemu: Za reklamaciju proizvoda ne treba JMBG

10.08.2023

09:17

0

Autor: 24sedam

Pravilnik na koji se pozivaju trgovci kada želite da im vratite neispravan ili neželjeni proizvod prestao da važi prole godine

Ministarstvo rešilo dilemu: Za reklamaciju proizvoda ne treba JMBG
Ilustracija - Copyright Profimedia

Trgovci nemaju pravo da od potrošača potrošača traže JMBG kao uslov da bi potrošači mogli da reklamiraju proizvod, odnosno vrate proizvod koji je neispravan ili koji više ne žele (u određenom roku), ali je za refundaciju novca ipak potrebna lična karta ili pasoš kupca, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Prodavci robe se i dalje redovno u Srbiji prilikom reklamacije proizvoda pozivaju na Pravilnik o sadržini i načinu evidentiranja prometa izdavanjem fiskalnog računa.

Taj pravilnik, koji je ionako bio neusklađen sa Zakonom o zaštiti potrošača, Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i Zakonom o fiskalizaciji, svakako je prestao da važi donošenjem novog Zakona o fiskalizaciji.

- U skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, 1. maja 2022. godine, prestao je da važi Zakon o fiskalnim kasama, kao podzakonska akta doneta na osnovu Zakona o fiskalnim kasama, uključujući i Pravilnik. Prema tome, potpuno su neosnovane tvrdnje da po osnovu ovog Pravilnika obveznici fiskalizacije imaju obavezu da prilikom refundacije sredstava od kupaca zahtevaju JMBG - navode u Ministarstvu finansija.

Prema važećem Zakonu o fiskalizaciji i podzakonskim aktima, propisano je da je u slučaju povraćaja gotovine kupcu na licu mesta (refundacija), obveznik fiskalizacije u obavezi da izda fiskalni račun za izvršenu refundaciju, pri čemu se, u cilju identifikacije kupca – fizičkih lica, u taj fiskalni račun unosi broj lične karte ili broj pasoša, s tim da su navedeni podaci jasno opredeljeni Tehničkim uputstvom za administrativni i tehnički pregled funkcionalnosti ESIR-a ili L-PFR-a, koji su u obavezi da primenjuju svi obveznici fiskalizacije.

Navedena obaveza propisana kako bi se sprečile zloupotrebe koje mogu nastati u vezi sa povraćajem gotovog novca, odnosno da bi se sprečilo da se kao povraćaj gotovog novca evidentiraju i oni slučajevi kada je došlo do povraćaja gotovog novca licu kome nije izvršena isporuka dobra ili usluge. U tom smislu, ovo je samo jedna od mera u okviru propisa o fiskalizaciji koja je usmerena na smanjenje obima sive ekonomije, pojašnjavaju iz Ministarstva.

- Shodno navedenom, JMBG kupca se ne evidentira kod obveznika fiskalizacije u vezi sa postupkom refundacije fizičkom licu. Izuzetak predstavljaju fizička lica koja se evidentiraju kao obveznici PDV kod Poreske uprave, imajući u vidu da je JMBG za ova lica istovremeno i PIB, kao i da se u ovom slučaju radi o javnom podatku dostupnom na sajtu PU - zaključuje se u dopisu Ministarstva, kojim se rešava pitanje koje je ovih dana ponovo bilo u žiži interesovanja javnosti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike