Ponovo u užarenoj zoni: Ministarka poljoprivrede još jednom izašla pred malinare u Ivanjici (FOTO)

03.07.2023

22:44

0

Moj utisak je da smo mi danas razgovarali na obostrano zadovoljstvo rekla bih i dogovorili da se vidimo u Beogradu ove nedelje - rekla je ona

Ponovo u užarenoj zoni: Ministarka poljoprivrede još jednom izašla pred malinare u Ivanjici (FOTO)
Copyright RINA

Berba malina širom Srbije već je počela, a zvanična otkupna cena crvenog zlata još uvek je pod znakom pitanja. Opterećeni velikim troškovima proizvodnji malinari smatraju da je sve ispod tri evra po kilogramu aposultno nedopustivo i da im se u tom slučaju više isplati da maline ne beru.

U užarenu zonu ponovo je došla ministasrka poljoprivrede, Jelena Tanasković, koja se ponovo u Ivanjici sastala sa malinarima.

RINA
 

- Moj utisak je da smo mi danas razgovarali na obostrano zadovoljstvo rekla bih i dogovorili da se vidimo u Beogradu ove nedelje, da sednemo zajedno sa velikim izvoznicima i hladnjačarima koji formiraju tržišnu cenu, postavimo neka konkretna pitanja jer ti odgovori zanimaju i mene, a to je recimo kako najveći hladnjačari izađe juče sa cenom, a niko ga ne prati, gde je tu tržište, to ni meni nije jasno. Tako da to su neka pitanja koja ćemo ostaviti za sastanak u Beogradu, zašto je to tako ili nije tako, zašto se stvari uporno politizuju i to je jedno od pitanja, ali se politizuju, šta ćemo, tako je - rekla je Jelena Tanasković ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ona se osvrnula i na prethodni sastanak održan u Ivanjici na kom je bilo reči o akutnoj ceni crvenog zlata.

- Ja sam rekla da je država procenila za kredite koje je dala cenu od 300 dinara, to je ono što sam stalno izjavljivala, kao i to da će svi biti zadovoljni u lancu. Kolika će cena biti tržište će reći, zato i sedimo svi zajedno, zato ćemo se svi zajedno sastati pa da vidimo šta to na tržištu u ovom trenutku diktira cenu - rekla je ministarka.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović istakao je da se današnji sastanak vodi u tri tačke Dnevnog reda, od kojih je naravno najznačajnija prva koja se ticala cene maline.

RINA
 

- Na tržištu imate akontnu cenu od 135 dinara do 240, tržište bi pokazalo da ako je nekome potrebna ta malima da prati tu cenu koja je kod najvećeg otkupljivača trenutno u zapadnoj Srbiji 240 dinara, pričamo o prvoj klasi maline koja je brata do dva kilograma, a imamo i organsku koja je skuplja ili koji je miler za prvu klasu 260 dinara. Mislim da to nije zadovoljavajuće i da Asocijacija malinara Srbije traži, odnosno ne traži nego ono što može minimalno da se uklopi jeste cena od tri evra, negde oko 350 dinara, ali imamo problem od nekih otkupljivača da ne prate ni ono što je ponuđeno juče - ističe Radović.

Malinari od Ministarstva poljoprivrede traže da bude medijator u celoj priči da oslobodi, da napravi ambijent oko te same cene koja će ići gore, a takođe traže i hitan sastanak sa devet najvećih hladnjačara na nivou cene Srbije.

- Može u Ivanjici, može u Vladi Republike Srbije, da na taj način pokušamo tu cenu da pomerimo i da bude slobodno tržište. Pojedinci u ovoj situaciji najgore što pada na teret naš poljoprivrednih proizvoda mešaju se duboko u ovu priču, da li iz pozicije ili opozicije, nebitno je, želeo bih da samo puste poljoprivredne proizvođače da ono što smo uradili do ovog momenta dovedemo do kraja i naplatimo svoj znoj i trud. Da se ne mešaju na neki drugi način da ne obilaze pojedine hladnjačare i da drže cenu na 200 dinara da se ne pomera, mislim da to nije korektno - rekao Radović predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Na sastanku je dogovoreno i da se sutra krene u sanaciju ratarskih puteva u ivanjičkom kraju koji su pogođeni poplavama u prethodnih mesec i po dana.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike