Malinari iz Vilameta traže garantovanih 360 dinara

19.06.2023

11:30

0

Autor: 24sedam

Ukoliko im država ne obezbedi željenu cenu, malinari iz Arilja kažu da neće ni brati malinu

Malinari iz Vilameta traže garantovanih 360 dinara
Copyright Foto: RINA

Sitno se odbrojava do početka berbe malina, a otkupna cena po kilogramu još uvek nije objavljena zvanično. U prestonici ovog voća, u Arilju, održana je skupština malinara na kojoj je prisustvovalo oko 350 članova udruženja „Vilamet“.

- Na sednici je na osnovu raznih parametara iznet stav da cena za ovogodišnji rod maline ne sme biti manja od 360 dinara. Ovu odluku preko opštine dostavićemo i Ministarstvu poljoprivrede, a ako ne dobijemo pozitivan odgovor u četvrtak ćemo organizovati protest - kazao je za RINU, Jovica Kovačević, predsednik Skupštine udruženja „Vilamet“.

Zbog cene koja se  u prvim ponudama otkupljivača kreće od 160 do 200 dinara po kilogramu, malinari sa područja Bajine Bašte su juče traktorima blokirali put u Rogačici.

- Na toj ceni, nas nema nigde. U velikom smo minusu. Dok smo platili sve što je trebalo da malina rodi, pa dok se plate radnici mi idemo u minus. Više nam se isplati da je ne beremo uopšte, nek propadne. Bićemo u manjem gubitku - ističu revoltirani malinari.

Prošle godine otkupna cena maline kretala se od 450 do 600 dinara. Međutim, zbog tolike otkupne cene malina je ostala u hladnjačama jer izvoznici nisu mogli da je uz profit plasiraju na evropskom tržište, na kome je zbog krize i inflacije pala tražnja za ovim pomalo ekskluzivnim voćem.

Mnogi nisu ni isplatili proizvođače, zbog čega je Vlada „uskočila“ sa moratorijumom na dugove i novim kreditima, kako bi se isplatio prošlogodišnji rod. Koliko će novca biti za otkup roda 2023. tek ćemo videti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike