Za srpske paore spremno 288 miliona evra iz IPARD fonda

24.06.2023

13:51

0

Skoro 1500 poljoprivrednika iz Srbije do sada je iskoristilo sredstva Evropske unije iz IPARD fondova, a predstoji novi ciklus

Za srpske paore spremno 288 miliona evra iz IPARD fonda
Sa jednog od panela EU Nedelje mogućnosti EU - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

U novom ciklusu IPARD programa poljoprivrednicima iz Srbije će biti na raspolaganju 288 miliona evra bespovratnih sredstava Evropske unije i još 90 miliona sredstava Republike Srbije, rekla je danas predstavnica upravljačkog tela IPARD-a Jasmina Miljković.

Iz jednog od korisnika IPARD programa, Poljoprivredne zadruge "Žitopromet", ističu da su zadovoljni i pozivaju srpske poljoprivrednike da konkurišu.

- Koristili smo projekat IPARD za priključnu mehanizaciju, pre nekih godinu i po dana smo konkurisali, a pre tri dana smo potpisali rešenje tako da smo završili taj projekat", rekao je Marko Đurđulov.

Govoreći o proceduri prikupljanja dokumentacije, Đurđulov ističe da prikupljanje dokumentacije jeste komplikovano, ali budući da je povraćaj sredstava 65 odsto od vrednosti mašina koje su sve skuplje, proces prikupljanja dokumentacije nije težak.

Procedura prilagođena EU

Na panelu "Poljoprivreda u Srbiji - iskustva korisnika IPARD programa" u okviru „EU nedelje mogućnosti“, održanom u Novom Sadu, Miljković je rekla da je sprovođenje IPARD II programa bio veliki izazov kako za korisnike tako i za sam IPARD fond.

- Kod IPARD programa je jako važno da svaki korak bude ispoštovan na način kako je propisano pravilnikom i da se svaki segment odradi od početka do kraja - rekla je Miljković.

Dodala je da, ako se u obzir uzmu količina novca koju kao povraćaj građani mogu dobiti iz IPARD fonda i činjenica da su to sredstva EU za koju je bitno na koji način su sredstva utrošena, jasno je da nema mesta improvizaciji.

- U početku smo se susretali sa praznim zahtevima, zahtevima koji osim prijavnog obrasca nemaju dodatnu dokumentaciju što su bila loša iskustva koja su prevaziđena izmenom zakona o poljoprivredi i propisivanjem obavezne dokumentacije, kao i odbacivanjem nepotpunih zahteva koji ne sadrže četiri dokumenta propisana zakonom - rekla je Miljković.

Ona je rekla i da je rok za dopunu zahteva ograničen izmenama zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Predstavnik upravljačkog tela IPARD, Lazar Popović, istakao je da je usklađivanje i harmonizacija evropskih propisa sa domaćim pravnim sistemom bio početni problem uvođenja IPARD-a u Srbiji, koji je prevaziđen izmenama zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Četvrti dan EU nedelje mogućnosti posvećen je poljoprivredi, a prilike koje su dostupne u Srbiji, predstavljene su na Sajmu u Novom Sadu.

Događaj su otvorili zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Plamena Halačeva, Milica Đurđević, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu, grad Novi Sad.

EU nedelju mogućnosti partnerski organizuju Delegacija EU u Srbiji i Vlada Srbije a među glavnim učesnicima tog važnog događaja bili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministri Tanja Miščević, Nikola Selaković, Tomislav Žigmanov, Đorđe Milićević, kao v.d ministra prosvete, šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike