Ratare muče i suša i cene ali IPARD pomaže

21.10.2021

08:59

0

Autor: 24sedam

Baviti se poljoprivrednom nije danas lako u Srbiji ali je svakako lakše uz kreditnu pomoć iz EU

Ratare muče i suša i cene ali IPARD pomaže
Copyright Profimedia

Suša je ove godine prilično namučila poljoprivrednike, među kojima je i Marina Vulović iz Čente. Marina, sa mužem i petoro dece, obrađuje zemlju, uzgaja žitarice i svesrdno se trudi da unapredi proizvodnju, a ove godine joj je u tome pomogao i IPARD program Evropske unije.

Marina (40), rođena u Ivanjici, u Čentu rodno mesto svoje majke, došla je po završetku Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, gde je izučavala zaštitu bilja. Sada uzgaja pšenicu, suncokret, kukuruz, i fakultetsko znanje primenjuje u praksi. Međutim, ova mlada, sposobna žena radi i mnogo više: vaspitava pet sinova, održava domaćinstvo, radi na njivi, gaji stoku…

Dobrodošla pomoć

Posla ima mnogo, mnogo je i ulaganja, a ove godine Marini i njenoj porodici u finansijskom delu pomogao IPARD program, piše Agromedia.rs.

IPARD - Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj - jeste program Evropske unije koji pomaže poljoprivrednicima i u Srbiji da unaprede poslovanje: Favorizuje one koji posluju odgovorno, a trudi se i da podrži žensko preduzetništvo.

To je bio plus i Marini, jer su se iz Uprave za agrarna plaćanja uverili da je Marina jedna od retkih poljoprivrednica u Srbiji koja se zaista sama bavi poljoprivredom i, nakon što je ispunila i druge uslove konkursa, odobrena su joj bespovratna IPARD sredstva, odnosno novac Evropske unije. U pitanju je više od 35 hiljada evra.

Šta je IPARD

IPARD je Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj. Potencijalni korisnici programa mogu biti: pojedinci – nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici, poslovna udruženja, poljoprivredne zadruge.

Minimalni i maksimalni iznosi povrata novca razlikuju se u zavisnosti od mere za koju su pojedinci i kompanije zainteresovani i kreću se od 5.000 do 2.000.000 evra.

U pripremi je program IPARD III (2021-2027), novi ciklus u kome će domaćim poljoprivrednicima biti omogućena dodatna sredstva.

Uz pomoć dobijenih sredstava, Marina sada koristi „džon dir” traktor. Moćno, novo vozilo omogućava bezbedniji rad, vuče vršalicu, prikolicu i drugu mehanizaciju, te je od velike pomoći na njivama, prilikom ratarskih poslova kojima upravlja Marina, ali i prilikom poslova oko stoke za koju je zadužen njen suprug.

- Prijava na konkurs iziskuje određenu papirologiju, taj proces mi se činio komplikovano, te sam angažovala konsultantsku agenciju – objašnjava Marina i dodaje da novac iz IPARD fonda može koristiti i za te usluge.

- Nije mi bilo svejedno kada su iz Uprave dolazili u kontrolu – znam da sam sve uradila po pravilima, ali ipak je veliki novac u pitanju - iskrena je Marina, koja svim poljoprivrednicima preporučuje da konkurišu za IPARD sredstva, što će, verovatno, i sama ponovo uraditi.

Evropska unija je donirala 230 miliona evra za poljoprivredu i bezbednost hrane u Srbiji od 2000. godine. Podizanje konkuretnosti, standarda bezbednosti hrane i čuvanja javnog zdravlja, poštovanje dobrobiti životinja, i standarda zaštite životne sredine – glavni su pravci pomoći EU ovom sektoru.
IPARD je vodeći program u ovoj oblasti, u okviru kog je za Srbiju izdvojeno 175 miliona evra u periodu između 2014. i 2020. godine, uz još 55 miliona evra nacionalnog sufinansiranja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike