Subvencije ratarima do 24. marta, IPARD obrađen preko pola

28.02.2023

10:38

0

Subvencije poljoprivrednim proizvođačima za 2022. godinu će kompletno biti isplaćene do 24. marta, rekla je danas ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković

Subvencije ratarima do 24. marta, IPARD obrađen preko pola
Ilustracija - Copyright Promo: Screenshot/AgroTV

Ministarka Jelena Tanasković je za Tanjug kazala da će subvencije ratarima biti isplaćene do kraja marta, kako bi mogli da se pripreme za setvenu sezonu, a do kraja tekuće nedelju biće isplaćena cela „genetika“.

- U narednoj nedelji idemo sa isplatom tova, sa isplatom voćarima, dok će u trećoj nedelji marta biti isplaćene destilerije i vinarije. Na kraju plaćamo primarnu biljnu i stočarsku proizvodnju 23. i 24. marta, i sa time završavamo sa subvencijama za kompletnu 2022. godinu. Od 1. aprila krećemo sa subvencijama za ovu godinu - navela je Tanaskovićeva.

Kako ide sa IPARD-om

Na današnjem sastanku Radne grupe za IPARD program sredstva za poljoprivredu, raspravljalo se o trošenju sredstava koja su odobrena IPARD 2 programom.

- Mi smo do danas od ukupno 307 projekata, koliko je predato za IPARD 2 program, već obradili 157, od čega je 69 projekata odobreno, 44 je na kontroli, dok je oko 40 projekata odbijeno, pošto nisu imali zadovoljavajuće papire - rekla je ministarka.

Do 31. marta će se završiti sa pregledanjem ostalih projekata, nakon čega sledi faza izvođenja i isplate, kada proizvođači budu investirali u ono što im je odobreno, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

- Sastanke ovakve vrste ću ubuduće održavati jednom u dve nedelje sa celom radnom grupom, kako bi svi u lancu znali dokle smo stigli, i kako ne bi došlo do kočenja sistema - istakla je ministarka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike