Rekordan budžet za poljoprivredu u 2023: Novac za ruralni razvoj, IPARD, subvencije

09.12.2022

14:33

0

Budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za sledeću godinu iznosi 79,7 milijardi dinara

Rekordan budžet za poljoprivredu u 2023: Novac za ruralni razvoj, IPARD, subvencije
Ilustracija - Copyright Pixabay

Budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za 2023. godinu je rekordan i iznosi 79,7 milijardi dinara, saopštili su iz ministarstva i istakli da je najveći deo tih sredstava namenjen unapređenju proizvodnje i stabilnosti dohotka proizvođača.

Iznos ukupnih subvencija u poljoprivredi sa svim izvorima finansiranja je 68,7 milijardi dinara, što iznosi 87 odsto budžeta ovog ministarstva za 2023. godinu i 35 odsto ukupnih subvencija Republike Srbije, navedeno je u saopštenju.

Pored direktnih plaćanja za koje je namenjeno 46,9 milijardi dinara, za mere ruralnog razvoja izdvojeno je osam milijardi dinara, za IPARD - 6,3 milijarde dinara, a za Projekat tržišno orijentisane poljoprivrede koji Ministarstvo poljoprivrede sprovodi sa Svetskom bankom - 2,2 milijarde dinara.

Iz Ministarstva podsećaju da mere direktnih plaćanja koje se dodeljuju proizvođačima, uključuju mere podrške za premiju za mleko, podsticaje za biljnu i stočarsku proizvodnju i realizaciju regresa. Najavili su da će se, pored isplate subvencija, nastaviti i sa ulaganjima u uređenje vodotokova i zaštitu od štetnog dejstva voda (deo upravljanja vodama koji se finansira preko JVP Srbijavode) u iznosu od 1,93 milijardi dinara.

- U 2023. godini biće nastavljena i realizacija projekata za elektrifikaciju polja, izgradnju i rekonstrukciju sistema za navodnjavanje, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda - navedeno je u saopštenju.

Radiće se, kažu iz ministarstva, i na digitalizaciji i uvođenju sistema eAgrar, koji će u sebi integrisati funkcije Centralnog informacionog sistema i Pisarnice i dodatno će ubrzati obradu zahteva stvarajući uslove da se svi predmeti koji se prime u toku godine u istoj godini i isplate.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike