Ministarka poljoprivrede: Zašto se višnja prve plaća kao druga klasa?

14.06.2023

13:54

0

Ministarka Jelena Tanasković najavila da će poljoprivredna inspekcija ove godine biti na otkupnim mestima višnje u Merošini

Ministarka poljoprivrede: Zašto se višnja prve plaća kao druga klasa?
Copyright Pixabay

Ministarka poljoprivrede je stala u zaštitu proizvođača višnje i najavila da će poljoprivredna inspekcija ove godine biti na otkupnim mestima višnje u Merošini, poznatoj po najkvalitetnijim višnjama u Srbiji, „kako se ne bi dogodilo kao prethodnih godina da se poljoprivrednicima plaća druga umesto prva klasa“.

Tanaskovićeva je prilikom posete Merošini razgovarala sa voćarima ovog kraja koji je poznat po oblačinskoj višnji.

- U Merošini nemamo problem kvaliteta voća, već što se prilikom otkupa roba ne klasira kako treba. Poljoprivrednicima se za kvalitet prve klase plaća u otkupu cena druge klase. I to je prvi najveći problem ovog kraja - objasnila je Tanasković nakon sastanka.

Ministarka je na sastanku ponudila rešenje koje su poljoprivrednici podržali, da na otkupnim mestima bude prisutna poljoprivredna inspekcija koja će kontrolisati kvalitet višnje, odnosno procenu kvaliteta.

Drugi značajan problem za poljoprivredu ovog kraja je da u Merošini nema lokalne hladnjače.

- Nemaju lokalnu hladnjaču u kojoj bi se kvalitet njihove višnje održao pre transporta. Proizvođači kažu da će kvalitet i ove godine biti najbolji, a prinos nešto manji. Danas ću razgovarati i sa vlasnikom hladnjače, koja je kupljena pre nekoliko godina, ali nije počela da radi. Nastojaću da pomognemo kako bi hladnjača počela da radi do kraja juna, prve nedelje jula, a kada je pik sezone za otkup višnje - istakla je Tanaskovićeva.

Ministarka je ukazala i da poljoprivrednici ovog kraja ne koriste dovoljno subvencije države, dodajući da su ovakvi sastanci izuzetno korisni kako bi poljoprivrednici mogli da se informišu o tome šta sve država finansira i za koje sve vrste podsticaja mogu da konkurišu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike