Džinovske jagode veličine šoljice za kafu rađaju u ovom srpskom mestu (FOTO)

09.05.2023

14:49

0

Osim što su prvo prolećno voće, jagode su omiljene kod većine ljudi na planeti

Džinovske jagode veličine šoljice za kafu rađaju u ovom srpskom mestu (FOTO)
Copyright RINA

Da se vredan rad i uloženi trud uvek isplate najbolje pokazuje i primer porodice Borišić iz sela Trbušani kod Čačka. Nekoliko generacija se na imanju već godinama unazad bavi proizvodnjom jagoda, a upravo ova voćka donosi prvu zaradu u godini. Sa prvim danima berbe velike količine crvenih poldova stiže na rafove marketa i pijačne tezge.

- Jagode se prva para iz naših plastenika, što se tiče voća. Mi jagode gajimo u plastenicima i važno nam je prvenstveno što smo zaštićeni od grada, zaštićeni od hemije, od truleži, jer, da su na otvorenom jagode trule kad krene kiša, ovde možemo da beremo i kad je oblačno, kad je kiša i kad je sunčano. Kada je i pitanju kvalitet, on je odličan, jagode su krupne i ukusne, rekao je Zoran Borišić za RINU.

Zoran je istakao da vremenski uslovi imaju znatzno manji uticaj na jagode u plastenicima, a za prskanjem voća nema veće potrebe.

RINA
 

 

- Ovde je odrađeno prskanje posle sađenja, možda na sedam dana, i pre cvetanja jagode jednom. Više nije bilo potrebe, ovi uslovi i ova godina su izvanredni, nema velikih vrućina, nema napada ni vaši, niti bilo čega, pojasnio je ovaj proizvođač.

Kako tvrde radnici, branje jagoda je lagodno kada su plodovi dobrog kvaliteta.

RINA
 

 

- Ove jagode su odličnog kvaliteta i lake za branje. Krupne i može da se nabere koliko god je potrebno u danu, krupnoća jagoda je kao šoljica za kafu, istakla je radnica Dušica Makojević.

Da više od četiri decenije Borišići prvi dinar u sezoni zarade od jagoda potvrđuje i najstariji član porodice.

- Počeli smo sedamdesetih godina prošlog veka, tada smo jagode sadili i obrađivali na primitivan način što znači na otvorenom, odnosno, na njivi. Davnih godina smo ih prodavali u Sarajevu, katirale se vozom. Danas su jagode savremenije, još boljeg kvaliteta, krupne, ali svakako, takođe i danas reba rada, truda i para, rekla je Zlata Borišić.

RINA
 

 

Osim što su prvo prolećno voće, jagode su omiljene kod većine ljudi na planeti, a da bi se došlo do ovakvih plodova Borišići pretenduju rad, trud i kvalitetan rasad.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike