Kvalitet plodova umanjen za 40 odsto: Voćari nemaju kome da prodaju višnje jer svi traže prvu klasu

05.07.2021

12:13 >> 12:18

0

Cena je najniža u poslednjih šest godina - kaže Sima Zečević iz sela Lipovac kod Topole

Kvalitet plodova umanjen za 40 odsto: Voćari nemaju kome da prodaju višnje jer svi traže prvu klasu
Copyright RINA

U selima u okolini Topole berba višanja privodi se kraju, međutim voćari nisu zadovoni jer su vremenske neprilike uticale na kvalitet i veličinu plodova, pa je veoma teško ispuniti zahteve kupaca koji traže iskuljučivo prvu klasu.

– Rodila je odlično, ali smo imali vremenske nepogode, pa je kvalitet umanjen za nekih 40 odsto. Prva klasa ide u hladnjaču, za izvoz. Cena je najniža u poslednjih šest godina, a pritom imamo dosta odbacivanja i lošijeg kvaliteta tako da je to generalno problem – rekao je za RINU Sima Zečević iz sela Lipovac kod Topole.

Da bi rod i kvalitet višnje bili zadovoljavajući, a plodovi svoje mesto na zahtevnom tržištu pronašli kao prva klasa, neophodna su velika ulaganja voćara. U takvim okolnostima višnja postaje neisplativa voćna vrsta, ali proizvođači je moraju obrati, što iziskuje i dodatne troškove. Na Siminom imanju najviše se uzgaja sorta šumadinka, koja je i najzehtevnija.

RINA

– To je specifična sorta, bere se sa peteljkom, prva klasa mora da izgleda perfektno. Gleda se boja, kalibraža, mora da bude krupna, ne sme da ima nikakvo ni najmanje fizičko oštećenje na njoj. Rod je vrhunski, čak prelazi i 10 kilograma po stablu, ali od toga samo nekih 40 odsto može da ide u prvu klasu. Zdrava višnja koja nema crva i ima malo fizičkog oštećenja od grada ne može da se proda i mora da se odstrani. To je druga klasa koju nemamo gde, ili da je ostavimo na grani ili da nešto radimo sa njom. Jedino da se preradi na neki način, ali teško može da se unovči i takva – objašnjava ovaj voćar.

Pročitajte još

Sve slabiji kvalitet i niska otkupna cena destimulisali su voćare, pa Sima planira čak i da poseče mlade zasade višnje, koji se prostiru na 44 ara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike