Srbija zbog Otvorenog Balkana uštedela 1,5 milijardi dolara

01.06.2023

11:33

0

Region od proizvođača sirovina za prehrambenu industriju, postaje izvoznik hrane a inicijativa Otvoreni Balkan donela velike uštede, istaknuto na Kopaoniku

Srbija zbog Otvorenog Balkana uštedela 1,5 milijardi dolara
Srpski proizvodi na svetskim sajmovima hrane - Copyright Promo: Privredna komora Srbije

Inicijativa Otvoreni Balkan je pokazala koliko je bitna i to je priprema za ulazak u EU, istakla je srpska ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, koja je sa ministom  poljoprivrede Severne Makedonije Ljupčom Nikolovskim danas na Kopaoniku učetvovala na panel diskusiji o "Regionalnoj povezanosti", u okviru drugog dana agrobiznis konferencije "Grow up - Snaga zemlje".

- Samo tri članice koje su u ovoj inicijativi su u prethodno periodu uštedele više od 30 miliona sati zbog sporazuma slobodnom kretanju. Procena Svetske banke kaže da je ušteda od inicijative Otvoreni Balkan oko tri milijarde evra, od čega je polovina vezana za Srbiju – naglasila je Tanasković.

Ministar Nikolovski je rekao da je Makedonija fokusirana na prerađivačku industriju i na finalne proizvode.

- Otvoreni Balkan treba da se temelji na temi kvaliteta proizvoda koje ćemo plasirati na tržište - istakao je Nikolovski, dodavši da samo vina na godišnjem nivou izvoze u vrednosti od 70 miliona evra.

Kako je naveo, 2020. godina je bila rekordna u trgovinskoj razmeni.

- Skraćene su procedure čekanja na graničnim prelazima, a takođe je velika stvar je i priznavanje zelenih sertifikata i analiza. Od januara 2023. godine fokusirali smo se na digitalizaciju. U ovoj godini imamo sedam novih programa kojima podržavamo poljoprivrednike - rekao je on.

Menja se i region i Srbija

Ministarka Tanasković je rekla da je Srbija neto izvoznik poljoprivrednih proizvoda.

- Bitna činjenica je da smo u prethodnom periodu pre svega bili izvoznik sirovina, dok sada sistemski radimo na tome da pređemo na izvoz uz dodatu vrednost gotovih proizvoda - objasnila je Tanasković.

Kako je objasnila, poljoprivreda ne može da funkcioniše bez ozbiljne institucionalne kontrole, bez instituta i fakulteta.

- U prethodnom periodu smo iznosili probleme kako bi uspeli da ih zajednički sa proizvođačima rešimo. Dosta energije i sredstava odlazi u tom smeru. Intenzivno radimo na tome da sistemski pravilno rasporedimo sredstva koja su nikad veća u poljoprivrednom sektoru - objasnila je ministarka.

Trenutno radimo, kaže ona, na usaglašavanju i potpisivanju 36 novih sporazuma za izvoz prehrambenih proizvoda.

Panel "Regionalna povezanost kao mogućnost razvoja", ima za cilj da ponudi odgovore na pitanja o ulozi domaće poljoprivrede u regionu i mogućnostima za zajedničko nastupanje zemalja regiona na tržištu EU.

Organizatori regionalne agrobiznis konferencije na Kopaoniku su Ministarstvo poljoprivrede i Privredna komora Srbije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike