Srbija eAgrarom pokušava da smanji i korupciju

31.05.2023

14:05

0

Digitalizacija poljoprivrede i usluga resornog ministarstva pomoći će da u ovoj oblasti nema korupcije, istakla ministarka na skupu na biznis forumu na Kopaoniku

Srbija eAgrarom pokušava da smanji i korupciju
Marko Čadež (desno) i Jelena Tanasković - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

- Sistem eAgrar će ukinuti korupciju, a svako ko se prijavio na servis, morao je da poravna svoje stanje sa registrom poljoprivrednih gazdinstava (RPG). Pustili smo šest mera podrške poljoprivrednicima u ovom trenutku. Jedna od tih mera se odnosi na isplatu po hektaru, koja je najobimnija, i za nju je podneto preko 277.000 zahteva. Ona se paralelno isplaćuje od otvaranja Javnog poziva, a do danas smo isplatili preko 180.000 zahteva. To se nikada do sada nije dogodilo - rekla je ministarka Jelena Tanasković na regionalnoj agrobiznis konferencije "Grow up - snaga zemlje".

Tanaskovićeva je istakla da je zadovoljna činjenicom da poljoprivredu Srbije može da predstavi kroz digitalni okvir, a da je poljoprivreda temelj i osnov našeg društva i našeg rasta.

- Od kako sam preuzela Ministarstvo poljoprivrede suočila sam se sa ogromnim izazovom. Shvatili smo da moramo hitno i brzo da reagujemo sa kompletnom  transformacijom i digitalizacijom poljoprivrede u Srbiji. Tim Ministarstva poljoprivrede je prihvatio izazov i na njemu neumorno radi i danas mogu da kažem da smo uspeli u tome – kaže ministarka.

Osigurati hranu i za sebe i za Evropu

Predsednik organizatora konferencije - Privredne komore Srbije, Marko Čadež, ukazao je i na globalni problem sigurnosti snabdevanja hranom.

- Ono što nam fali je da spojimo privrednike, naučnike, stručnjake, institute, startapove i zajednicu inovatora, kako bismo uspeli da promenimo sistemski okvir. Tu su nam potrebni Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede, pošto ne možemo sa okvirom koji je pravljen za stari sistem napraviti nešto što je novo - objasnio je Čadež.

On je istakao da postoji velika želja da se uspostavi dijalog između tradicionalne industrije i inovativne zajednice koja kod nas itekako postoji.

- Nije samo pitanje da li ćemo se menjati, i kako ćemo proizvoditi u budućnosti, pravo pitanje je kako ćemo promeniti ceo sistem stvaranja vrednosti u poljoprivredi i proizvodnji hrane, na taj način da zaista možemo da budemo na vrhu Evrope i sveta - objasnio je Čadež.

On je rekao da mu je izuzetno drago što su na konferenciji prisutni predstavnici više od 150 kompanija, poljoprivredni proizvođači, prerađivači, kao i brojni stručnjaci.

- Već sada mi imamo dobra rešenja u korišćenju inovativnih tehnologija i veštačke inteligencije kada je u pitanju poljoprivreda - istakao je predsednik PKS-a.

Konferencija na Kopaoniku je na jednom mestu okupila najrelevantnije eksperte, institucije, funkcionere iz zemlje i regiona, vlasnike gazdinstava, stručnu javnost u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Prisutnima će se tokom dvodnevne konferencije obratiti domaći i strani eminentni naučnici i profesori, najviši zvaničnici Vlade Srbije, ministri iz regiona među kojima su iz Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije, predstavnici međunarodnih institucija, Evropske unije, javnih preduzeća, kao i poslovna javnost.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike