Francuzi će vakcinisati patke protiv ptičjeg gripa

26.05.2023

10:53

0

U Francuskoj je prošlog meseca pokrenuta prodaja 80 miliona vakcina, a efikasnost je trebalo da bude potvrđena na osnovu testova koje sprovodi francuska agencija za zdravstvenu bezbednost (ANSES)

Francuzi će vakcinisati patke protiv ptičjeg gripa
Copyright Screenshot:AgroTV

Francuska, teško pogođena epidemijom ptičjeg gripa, krenula je u veliku vakcinaciju protiv ove zarazne bolesti peradi. U vakcinaciju se kreće nakon dobrih preliminarnih rezultata vakcine.

- Ovi povoljni rezultati dali su dovoljne garancije da se pokrene kampanja vakcinacije već na jesen 2023. godine", objavilo je ministarstvo, preneo je Rojters.

 Francuska je dala ovlašćenje dvema kompanijama, francuskoj „Ceva animal helt“ (Ceva Animal Health) i nemačkoj „Beringer ingelhajm“, za razvoj vakcine protiv ptičjeg gripa za patke.

Nekoliko drugih zemalja EU je sprovodilo testove, uključujući Holandiju za kokoške nosilje i Italiju za ćurke.

Prvi rezultati u Holandiji pokazali su da su testirane vakcine bile efikasne.

Soj visoko patogenog ptičijeg gripa doveo je do uništavanja više od 200 miliona ptica širom sveta tokom poslednjih 18 meseci.

Francuska je najteže pogođena zemlja u EU i suočava se sa ponovnim izbijanjem epidemije od početka ovog meseca u jugozapadnom delu zemlje, uglavnom među patkama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike