SZO alarmirala svet zbog ptičjeg gripa: Pažljivo pratimo situaciju!

25.02.2023

21:33

0

Osim sve većeg broja slučajeva kod ptica, sve je veći broj zaraženih sisara, uključujući i čoveka

SZO alarmirala svet zbog ptičjeg gripa: Pažljivo pratimo situaciju!
Copyright Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je upozorenje zbog nedavnog porasta broja slučajeva ptičijeg gripa (H5N1) u Kambodži. Vlasti te zemlje jugoistočne Azije nedavno su izvestile da su dve osobe obolele od ove bolesti, a da je jedna od njih na kraju preminula.

Obraćajući se novinarima tokom virtuelnog brifinga u petak, doktorka Silvi Brijand, direktorka SZO za spremnost i prevenciju za epidemije i pandemiju, opisala je najnovije trendove u širenju virusa kao „zabrinjavajuće“. Ona je takođe rekla da Organizacija razmatra svoju globalnu procenu rizika.

- SZO ozbiljno shvata rizik od ovog virusa i poziva sve zemlje na povećanu budnost - rekao je zvaničnik.

Prema njenim rečima, osim sve većeg broja slučajeva kod ptica, sve je veći broj zaraženih sisara, uključujući i čoveka.

Kambodžanske vlasti su u četvrtak izvestile da je 11-godišnja devojčica umrla od ptičijeg gripa, a da je njen otac takođe bio pozitivan. Njihovi kontakti se trenutno proveravaju.

Komentarišući slučaj, Brijand je istakla da još nije jasno da li je zaista bilo prenošenja sa čoveka na čoveka ili su se dve osobe zarazile virusom samo zbog „izloženosti istim uslovima životne sredine“, tojest bliskog kontakta sa zaraženim pticama ili drugim životinjama.

Predstavnica SZO rekla je novinarima da je Organizacija u bliskom kontaktu sa kambodžanskim vlastima radi bilo kakvog ažuriranja.

Dok H5N1 postoji već više od dve decenije, novi soj pod nazivom klad 2.3.4.4b pojavio se 2020. godine, što je poslednjih meseci dovelo do rekordnog broja smrtnih slučajeva među divljim pticama i domaćom živinom.

Do sada prikupljeni podaci ukazuju na to da novi podtip obično ne izaziva ozbiljne simptome kod ljudi. Ranije ovog meseca SZO je rangirala rizik koji za ljude predstavlja H5N1 kao nizak.

Ipak, globalna zdravstvena organizacija već pojačava svoje napore u pripremi, napominjući da postoji nekoliko antivirusnih lekova, kao i 20 licenciranih vakcina, ako se situacija pogorša.

Prema SZO, u periodu od januara 2003. do januara 2023. prijavljeno je ukupno 868 slučajeva infekcije ljudi koji su uključivali različite sojeve ptičijeg gripa, od kojih se 457 pokazalo smrtnim.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike