Limuzine će i dalje stizati iz Verušića, ali... (FOTO/VIDEO)

23.05.2023

19:40

0

Mesno govedarstvo deli tešku sudbinu onog mlečnog, i dok se kod drugog povećavaju subvencije, u prvom imaju i dodatni predlog rešenja problema

Limuzine će i dalje stizati iz Verušića, ali... (FOTO/VIDEO)
Miroslav Kiš, Reproduktivni centar za stočarstvo u Verušiću - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Nagomilani problemi u proizvodnji mleka i srpskom mlečnom govedarstvu delimično će biti rešeni time što će država da poveća subvenciju, odnosno premiju za mleko. U mesnom govedarstvu, koje deli tešku sudbinu onog mlečnog, subvencije se zasad ne menjaju.

Pored zahteva za povećanje subvencija, uzgajivači goveda imaju i neke druge predloge kako da se nezavidno stanje srpskog stočnog fonda popravi.

O problemima mesnog govedarstva i mogućim rešenjima 24sedam je razgovarao na 90. međunarodnom poljoprivrednom sajmu sa Miroslavom Kišem, osnivačem Reproduktivnog centra za stočarstvo u Verušiću kod Subotice.

- Nažalost, odgajivača je sve manje, jer problema ima mnogo, dosta je i posla oko krava, a mladi danas imaju i više mogućnosti za zaradu, a uz manje truda. Zbog toga je potrebno dodatno pomoći onima koji žele da ostanu u ovom poslu. Ako smo izgubili trku u mlečnom govedarstvu, kao što izgleda, bar da opstanemo u mesnom, da ne jedemo loše meso iz inostranstva. To što uvezu iz Argentine, ni tamo više nije jeftino ili mu je prošao rok – kaže Kiš.

U aktuelnoj uzavreloj situaciji sa poljoprivrednicima u Srbiji, postignut je dogovor u subotu sa Ministarstvom poljoprivrede da se određene subvencije povećaju, pa bi trebalo da dobijaju 6.000 dinara za dizel gorivo, a 3.000 dinara direktno. Premija za mleko će, umesto 15, biti 19 dinara po litru, dok se subvencija po mlečnoj kravi povećava sa 30.000 na 40.000 dinara, a dogovoren je i prelevman na uvoz polutvrdih sireva iz EU od 300 dinara po kilogramu.

Za one u mesnom govedarstvu promene, u principu, nema.

- Promene su donesene pod pritiskom poljoprivrednika, ali nas u mesnom govedarstvu ima malo i nismo izgleda dovoljno kukali, pa ništa nismo ni dobili. Subvencije koje imamo su u principu dobre, ali nisu se menjale godinama i sada su postale male, a i redovno kasne. Međutim, nisu samo one problem. Treba nam veće tržište za naše meso – napominje Kiš.

Uz povećanje subvencija po grlu, proizvođači mesa i grla za priplod traže da se konačno reše administrativni problemi kako bi mogli da izvoze svoje proizvode u region.

- To nam se obećava godinama. Kupce tamo imamo, ali ne možemo do njih zbog procedura. Kada bismo mogli da izvozimo, proizvodnja bi bila veća, a i domaće tržište bi se stabilizovalo – objašnjava Kiš, koji na farmi gaji 120 krava, osam priplodnih bikova i 200 grla u mlađim kategorijama.

Mora se imati domaća hrana...

Miroslav Kiš upozorava da je sve manje onih koji se bave mesnim govedarstvom, a one koji su rešeni da ostanu u tome savetuje da obezbede što više sopstvene hrane. Za svoju farmu on mora da obezbedi četiri tone hrane svakoga dana.

- Svaki govedar mora da bude i ratar, jer nešto morate da kupite, premikse i slično, ali 80 odsto hrane mora da dođe sa vašeg poseda. U suprotnom tu nema nikakve računice. Čak ni kada cene padnu kao što su sada, jer uvek prodajete meso po ceni koju odredi neko drugi – ističe naš sagovornik.

…Ali i kvalitetna krava

Kiš, i pored svih problema koji u srpskom stočarstvu postoje, kaže da je on rešen da iz Verušića i dalje stižu francuske limuzine, a nada se na neće biti jedini.

- Interesovanje za ovu rasu je sve veće, i pored uzgoja u mesnom govedarstvu njihovom genetikom se poboljšavaju linije i u mlečnom. U Mađarskoj je više od pola od ukupnog broja goveda limuzin rase, a u ukrštanju je najdominantnija – objašnjava ovaj uzgajivač.

Deo svoje popularnosti limuzine duguju i svojoj naravi, jer, ističe Kiš, možda je nekim odgajivačima priplodnih krava svejedno kakav će temperament imati govedo, ali onima koji ih drže i svakodnevno sa njima moraju da rade svakako nije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike