Meso poskupelo, ali prosek i dalje ispod ranije ograničene cene

03.03.2023

10:05

0

Na režimu kontrolisane cene hrane u Srbiji su ostali samo brašno, ulje i šećer, a pri ograničenjima moraju se gledati obe strane, kažu iz Ministarstva trgovine

Meso poskupelo, ali prosek i dalje ispod ranije ograničene cene
PoreklomizSrbije - Copyright 24sedam

- Moramo da vodimo računa da prilikom donošenja mera ne samo ograničimo cene na način da obezbedimo jeftine proizvode za građane, već da ne dovedemo privredu u problem da nije u stanju da isporuči proizvode – naglašava Žarko Malinović, pomoćnik ministra za unutrašnju i spoljnu trgovinu.

Polovinom prošlog meseca na srpskom prehrambenom tržištu ukinuta su sva državna ograničenja cena, a na režimu kontrole su ostali samo brašno, ulje i šećer. Dok je važilo ograničenje određenih vrsta svinjskog i pilećeg mesa, bilo je propisano da kilogram svinjskog buta ne sme da košta više od 750,20 dinara, dok je plećka bez kostiju mogla da se prodaje maksimalno za 738,10 dinara.

- Onog trenutka kada smo pustili slobodnu prodaju mesa na osnovu naše procene da će to dovesti do sniženja cena, omogućili smo slobodno formiranje cena i konkurenciju među proizvođačima, ali i trgovcima. U prvoj nedelji smo imali da se svinjski but, za koji je bila propisana cena 750 dinara, kretao od 450 do 750, danas možemo da kupimo svinjski but po ceni od 630 do 810 dinara, što je u proseku ispod ranije cene propisane uredbom - kaže Malinović.

Veća konkurencija kontroliše cene

Ukazuje da su proizvođačke cene porasle ali i da se uvećala konkurencija kod trgovaca koja sprečava veliki rast cene.

- U poslednjih deset godina tržište maloprodaje postaje konkurentno, imamo dolazak novih trgovinskih lanaca, jačanje domaćih trgovaca i u rastu konkurencije omogućili smo najbolje nešto za potrošače, a to je da se cenovnom konkurencijom trgovci bore i zbog toga imamo raspon od 630 do 810 dinara za but, kod piletine je ista situacija - navodi Malinović.

Malinović kaže da su trgovci „deo cene preuzeli na sebe“, odnosno da su svesni konkurencije i da rast proizvođačkih cena ne prelivaju u celosti na svoje kupce.

- Imali smo neke medije koji su naveli statistički podatak da je u 2022. cena mleka porasla za 90 odsto, to je tačno za proizvođačku cenu. Mi kao građani smo platili svega 40 odsto te razlike, 50 i više odsto zahvaljujući merama vlade i elastičnošću trgovaca s druge strane, nisu platili potrošači, moraće i proizvođači, pogotovo klaničari, kao druga karika u lancu, da vode računa o tome da cena budu onakva kakvu potrošači mogu da plate - zaključio je Žarko Malinović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike