Limuzine s kraja sveta: Meso kakvog se ni Francuzi ne bi postideli (FOTO/VIDEO)

12.11.2022

18:35

0

U Srbiji se, u Verušiću kod Subotice, uzgajaju limuzine, francuske krave čije meso je dostojno čuvene kuhinje iz postojbine

Limuzine s kraja sveta: Meso kakvog se ni Francuzi ne bi postideli (FOTO/VIDEO)
Miroslav Kiš, pionir uzgajanja limuzin goveda u Srbiji - Copyright Screenshot:AgroTV

Osamdeset hektara oranica bogate Bačke na samom severu njenog srpskog dela posvećeno je luksuzu i dobrobiti „gošća“ iz Francuske. Na imanju Miroslava Kiša, u "Reproduktivnom centru za stočarstvo" u Verušiću kod Subotice, uzgajaju se limuzine.

Ova rasa mesnih krava poreklom iz Francuske, manje je poznata u srpskoj javnosti od nekih drugih mesnih krava iz Velike Britanije ili univerzalnih iz Holandije i Nemačke. Manje poznata ali ne i manje dobra, pokazalo se i iz uzgoja u Srbiji, gde se od limuzin goveda dobija meso kojeg se ne bi postidela ni postojbina Francuska.

Miroslav Kiš je pionir uzgoja ovih goveda u Srbiji, prethodno se opredelivši za tovno govedarstvo i sistem krava – tele, koje vidi kao razvojnu šansu poljoprivrede, kaže reportaža AgroTV.

- Ako smo već na neki način izgubili bitku za mlečno govedarstvo bar da ne ispustimo šansu za tovno. Mi ovde znamo da napravimo dobro meso, a kada imamo lošu godinu bar ne moramo da jurimo da prodamo svaku litru mleka nego samo održimo stado i možemo da razmišljamo dugoročno. Za sve one koji su se razočarali u mlečno govedarstvo ovo je prilika da ipak ostanu u poslu, jer imaju i znanje i infrastrukturu – kaže Kiš.

U Reprodukcionom centru u Verušiću, selu sa krajnjeg severa Srbije za koga meštani kažu da je "nakraju sveta", sada odgajaju i srpske bikove rase limuzin, koji nastavljaju dobru lozu dovezenu direktno iz Francuske.

- Otišli smo do „izvora“ i nismo pogrešili ni mi ni drugi u Srbiji koji su to uz našu pomoć tako uradili. Dosad smo imali sedam uvoza u Srbiju, i svi su zadovoljni jer rizici genetike su svedeni na najmanju mogući meru. Ova rasa, inače, ima najbolji randman mesa a to najviše interesuje klaničare, tako da je prednost i sa te komercijalne strane iako je u startu skuplja nego neke druge rase – objašnjava Kiš.

Mesnata bez premca

Limuzinska rasa ima randman, odnosno odnos mesa i ukupne telesne mase od 62 do 65 odsto, i po tome čini sam vrh kod tovnih goveda. Tome, kaže struka, doprinose niske proporcije masti i kostiju u trupu. Meso je nežno i finog ukusa, a mast je u njemu povoljno raspoređena unutar i između mišićnih snopića.

Da bi se u potpunosti ispoljile sve dobre strane ovih „limuzina na četiri noge“, ovde im sami pripremaju hranu koja stiže sa 80 hektara oranica. U domaćoj radinosti proizvede se slama, senaža, prekrupa, lucerka za dojilje, a dodaju se minerali i vitamini u premiks hrane.

Limuzine su otporne po prirodi i ne smeta im ponekad oštra klima severa Vojvodine. U Verušiću se ne nalaze u štalama već ograđene na otvorenom cele godine a samo natkrivene provedu zimu. Lako se tele, jer imaju malu telad, tako da ni sa te strane nema problema.

- Mnogi ljudi gledaju samo ekonomske osobine, mesne karakteristike, teljenje... ali mi ne zanemarujemo ni karakter koji ima životinja. Temperament se nasleđuje, zbog toga pazimo kakve bikove uzimamo i proizvodimo – zaključuje Miroslav Kiš.

Da bi dobili najbolje Kiš kao i mnogo drugi poljoprivrednici u Srbiji koriste subvencije koje daje država. U govedarstvu od 2018. godine dobija se 50 odsto vrednosti, odnosno 125.000 dinara za nabavku kvalitetnog priplodnog grla. To je i na gazdinstvu Kiša omogućilo da imaju već treću generaciju limuzin teladi a svakako neće biti poslednja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike