Više od 45 miliona dinara za inovativne projekte u poljoprivredi i intenziviranje korišćenja poljoprivrednog zemljišta

08.05.2023

20:15

0

Na Konkurs za razvoj tehničko – tehnoloških, primenjenih, razvojnih i inovativnih projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. pristiglo je 16 prijava

Više od 45 miliona dinara za inovativne projekte u poljoprivredi i intenziviranje korišćenja poljoprivrednog zemljišta
Ilustracija - Copyright 24sedam/promo/Al Dahra Srbija

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, i ove godine obezbedio je sredstva za dodelu sredstava za dve konkursne linije. Obe su namenjene pre svega srednjeobrazovnim ustanovama i visokoobrazovnim ustanovama na području Autonomne pokrajine Vojvodine. Jedna linija podržava razvoj tehničko – tehnoloških, primenjenih, razvojnih i inovativnih projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023, a druga je namenjena dodeli sredstava za finansiranje intenziviranja korišćenja poljoprivrednog zemljišta kojim raspolažu naučno – istraživačke ustanove, srednje poljoprivredne škole i ostale srednje škole koje obrazuju učenike poljoprivredne struke – putem nabavke opreme.

- Ukupno kroz obe linije podržano je skoro 30 projekata. Preciznije 15 za naučno-inovativnu delatnost i 12 za intenziviranje poljoprivredne proizvodnje. Ukupno, vrednost tih investicija iznosi oko 45 miliona direktne podrške za obe linije, istakao je Aleksandar Panovski, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na svečanoj dodeli ugovora korisnicima sredstava održanoj 8. maja u prostorijama pokrajinske Vlade.

Na Konkurs za razvoj tehničko – tehnoloških, primenjenih, razvojnih i inovativnih projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. pristiglo je 16 prijava od kojih je 15 ispunjavalo uslove. Tako da će pokrajinski sekretarijat korisnicima ukupno rasporediti 20 milona dinara, a ukupna vrednost svih investicija iznosi 25.049.676,06 dinara.

Foto: Poljoprivrednik.net
 

Na Konkurs za dodelu sredstava za finansiranje intenziviranja korišćenja poljoprivrednog zemljišta kojim raspolažu naučno – istraživačke ustanove, srednje poljoprivredne škole i ostale srednje škole koje obrazuju učenike poljoprivredne struke – putem nabavke opreme, ukupno je prispelo 13 prijava. Pokrajinski sekretarijat zaključio je ugovore sa Poljoprivrednim fakultetom i 11 škola, a ukupna vrednost odobrenih sredstava iznosi 25.251.193.00 dinara. Za ovaj konkurs predviđeno je ukupno 26 miliona dinara.

Prof. dr Nedeljko Tica, dekan novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, istakao je da je ova naučno-obrazovna institucija dobila bespovratna sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za učešće na oba konkursa.

- U okviru prvog konkursa Poljoprivredni fakultet je učestvovao sa pet projekata koji su finansirani sa ukupno 6,6 miliona dinara, istakao je prof. dr Tica – Značajno je da su kod prvog konkursa novčana sredstva dobijena između ostalog i za uspostavljanje agro-informacionog sistema, od koga se u budućnosti očekuje da uključi sve potencijale kojima raspolažu.

Takođe, istako je da su u okviru druge konkursne linije dobijena sredstva za dodatno opremanje priključnim mašinama, odnosno za nabavku najsavremenijeg međurednog kultivatora.

Oba konkursa su nastavak jedne kontinuirane podrške Pokrajinskog sekretarijata i Vlade, koju u jednom dužem vremenskom periodu daju Poljoprivrednom fakultetu kada su u pitanju istraživanja i podrška nabavci najsavremenijih pogonskih mašina.

Foto: Poljoprivrednik.net
 

Prof. dr Tica je istakao važnost ovakve podrške Pokrajine koja je prepoznala fakultet kao svog strateškog partnera. Zahvaljujući ovoj podršci fakultet će nastaviti s istraživanjima, a nabavkom savremenih mašina omogućiće studentima da se upoznaju s najsavremenijim dostignućima kada su u pitanju priključne mašine. S druge strane razvojem novog agroinformacionog sistema stvara se nova baza podataka, što je pogotovo važno kada je u pitanju digitalizacija poljoprivrede u narednom periodu.

Poljoprivredna škola sa domom učenika u Futogu, već deset godina konkuriše na konkurse Sekretarijata što joj omogućava lakše odvijanje praktične nasatve. U godini kada ova škola obeležava sedam i po decenija postojanja, ova sredstva im puno znače.

Dragan Gagić, direktor ove srednje škole, kaže da su konkurisali za nabavku trui mašine – rasturača za stajsko đubrivo, cisternu za osoku i savremeni eko - špartač, a za njihovu nabavku dobili su 2,5 miliona dinara .

Takođe, istako je veliki značaj za đake kada se nastava odvija na savremenoj modernoj opremi. Pogotovo što svaka poljoprivredna škola predstavlja spoj teorije i prakse. Nabavkom ovih savremenih mašina školski poligon postaje savremeniji, bolji, a đaci kada završe školovanje to stečeno znanje mogu da primene na svojim gazdinstvima i da ih osavremene.

Realizacijom ovih konkursa Sekretarijat nastavlja da ulaže u unapređenje obrazovanja u poljoprivredi kako bi svi zajedno doprineli napretku ne samo poljoprivrede, nego i naše zemlje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike