Prva tražnja za novom pšenicom, najava i iz Robnih rezervi

25.03.2023

09:34

0

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu i dalje padaju cene primarnih poljoprivrednih proizvoda, ako i promet

Prva tražnja za novom pšenicom, najava i iz Robnih rezervi
Pšenica - Copyright Pixabay

Na srpskoj robnoj berzi protekle nedelje zabeležene su prve tražnje za novim rodom pšenice i ječma. Uz to, Republička direkcije za robne rezerve najavila je kupovinu do 50.000 tona merkantilne pšenice roda 2022. godine.

Na srpskom tržištu se i dalje beleži pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Nivo prometa je niži u odnosu na prošlonedeljni i iznosio je 2.075 tona robe, što je za 8.7 odsto odsto manje nedeljno, a 31 odsto odsto četvoronedeljno. Promet je prošle godine u isto vreme bio 33 odsto veći.

Novčana vrednost iznosila je 59 miliona dinara (oko 503.000 evra), što je za 17 odsto manje nego sedam dana ranije, a 38 odsto mesečno. Na godišnjem nivou to je pad od velikih 55 odsto.

Pšenica smanjila učešće na tržištu

U odnosu na prethodnu nedelju kada je pšenica beležila primat u trgovanju, ove nedelje udeo pšenice u ukupnom prometu bio je znatno manji.

Ukoliko izuzmemo ponuđače koji su se prijavili za prodaju robe Direkciji za robne rezervne, ponuda hlebnog zrna na tržištu značajno je bila manja nego u prethodnom periodu.

Početkom nedelje pšenica je prometovana po 25,5 dinara za kilogram bez PDV-a, da bi krajem nedelje cena iznosila 23,5 dinara.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Promet dosta pao, cene još više

 

Ponderisana cena iznosi 24,5 dinara (26,95 sa PDV-om), što je u odnosu na 59prošlu nedelju pad od 6,68 odsto. Na godišnjem niovu cena je sada 29 odsto manja.

Berzanski ugovor za pšenicu na paritetu CPT luka zaključen je po ceni od 25,3 dinara za kilogram bez PDV-a. Tokom nedelje izražena je tražnja za pšenicu novog roda, po ceni od 21,7 dinara za kilogram bez PDV-a, ali usled izostanka ponude do zaključenja ugovora nije došlo.

Kukuruz sada prednjačio

Ove nedelje najviše se trgovalo kukuruzom. Na strani potražnje najviše interesovanja pokazali su trgovci i izvoznici, dok interesovanje domaćih prerađivača nije bilo naglašeno.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom opsegu od 22 do 24 dinara za kilogram bez PDV-a, uz jasan silazni trend cene tokom nedelje.

Ponderisana cena iznosi 22,75 dinara (25,02 sa PDV-om), što je u odnosu na prošlu nedelju pad od 12,48 odsto a godišnje više od 28 odsto.

Sojinim zrnom trgovalo se početkom nedelje po jedinstvenoj ceni od 62,5 dinara bez PDV-a (68,75 sa PDV-om), uz obračun kvaliteta, što ujedno predstavlja i ponder cenu. Tokom nedelje aktivnost učesnika na obe strane bila je slaba, a cenovni spred ponude i tražnje dodatno je uticao na obim prometa.

Kada je u pitanju stočni ječam, ponuda većih količina konstantno je bila prisutna na tržištu. Sa druge strane, kupaca gotovo da nije bilo.

Prodato je svega 25 tona ječma, sa hektolitrom 60 kg, čija je cena iznosila 26 dinara za kilogram bez PDV-a.

Od ostalih roba, beležimo trgovanje suncokretovom sačmom sa 33 odto proteina po 38,3 dinara za kilogram bez PDV-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike