Cena pada li pada ali kupaca malo

18.03.2023

09:57

0

Na srpskoj robnoj berzi još jedna nedelja slabog prometa

Cena pada li pada ali kupaca malo
Ilustracija - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu prisutan je dalji pad cena žitarica i uljarica, i pored niskih cena, kaže nedeljni izveštaj sa robne berze.

Ukupno je prodato 2.273 tona robe, što je 40 odsto manje nego pre nedelju dana, za petinu manje od četvoronedeljnog proseka ali i za 30 odsto više nego i isto vreme prošle godine, kada je na snagu stupila zabrana izvoza.

Ilustracija 24sedam/G.M.Š.
 

Finansijska vrednost prometa je 71,3 miliona dinara (607.000 evra), što je 38 odsto manje nego prošle nedelje, 25 odsto mesečno a za 24 odsto manje nego pre dvanaest meseci.

Kukuruz podbacio tražnjom

Prvi radni dan, na tržištu kukuruza, obeležio je izostanak tražnje. Ponuđači pored kukuruza za promptnu isporuku nudili i robu sa klauzulom „gratis lager“ do kraja aprila.

Veća aktivnost kupaca zabeležena je u drugoj polovini nedelje, ali su na obim prometa uticale razlike u nameri kupaca da nabave kukuruz sa aflatoksinom 10 do 20ppb, dok je tokom nedelje ponuđena roba najčešće bila bez potrebnih analiza.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 25,5 do 26,5 dinara za kilogram bez PDV-a. Ponderisana cena iznosi 25,99 dinara (28,59 sa PDV-om), što je pad od 5,16 odsto u odnosu na prethodnu nedelju i 16 odsto u odnosu na prošlogodišnju u ovo vreme.

Trgovana skoro samo pšenicom

Pšenica je količinski bila najdominantnija u trgovanju, sa prometovanih 1.275 tona robe.

U odnosu na prethodni period, bila je prisutna ponuda većih količina pšenice a tražnja je i dalje usmerena na pšenicu sa proteinom 11 – 12 procenata.

Veću aktivnost ponuđača beležili smo do sredine nedelje, kada dolazi do promene dinamike, ponuđači se povlače, dok strukturu kupaca, pored mlinova i trgovaca, čine i izvoznici sa tražnjom na paritetu CPT luka.

Berzanski ugovori zaključeni su u opsegu od 25,5 do 28 dinara za kilogram bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta.

Ponderisana cena iznosi 26,25 dinara (28,87 sa PDV-om), što daje pad od 4,5 odsto nedeljno i 24 odsto dvanaestomesečno.

Soju niko neće

Berzanski ugovor za sojino zrno zaključen je početkom nedelje po 64 dinara za kilogram bez PDV-a, uz obračun kvaliteta.

Tokom nedelje, ponuda je ostala na istom cenovnom nivou, ali do daljeg trgovanja nije došlo.
Tražnja je izražena za manje količine i na nižem cenovnom nivou, od 63 dinara bez PDV-a, uz obračun kvaliteta.

Suncokretova sačma sa 33 procenta proteina prodavana je u prvoj polovini nedelje u cenovnom rasponu od 37 do 37,3 dinara za kilogram bez PDV-a.

Nakon toga dolazi do ponude manjih količina robe spremne za brzo preuzimanje i shodno tome, dalja ponuda je na višem cenovnom nivou od 37,7 do 38 dinara, dok tražnja ostaje slaba i na nižem cenovnom nivou.

Veštačko đubrivo UREA, ruska, prilovana 25/1 prometovana je po 61,18 dinara bez PDV-a (520 evra po toni), dok je UREA, ruska, prilovana u pakovanju 500/1 prodavana po 57,42 dinara bez PDV-a (488 evra po toni).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike