Produktna oživela: Više trgovine, niže cene

11.03.2023

08:00

0

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu zabeležena je trgovina znatno iznad proseka koji je bio u poslednje vreme

Produktna oživela: Više trgovine, niže cene
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Na robno-berzanskom tržištu srpske Produktne berze u Novom Sadu, protekle nedelje je zabeležen veći obim trgovanja u odnosu na prethodnu nedelju. Međutim, oni koji su prodavali nisu zbog toga presrećni jer negativni cenovni trend nastavio se kod svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, saopšteno je u nedeljnom izveštaju Berze.

Ukupno je trgovano 3.800 tona robe, što je za 58 odsto više nego što je bilo nedelju dana ranije, 38 odsto više od četvoronedeljnog proseka ali ipak devet odsto manje nego u ovo doba prošle godine.

Novčana vrednost iznosi 114,6 miliona dinara (0,98 miliona evra), što je rast od 31 odsto nedeljno, 22 odsto četvoronedeljno ali i čak 37 odsto manje nego 2022. godine.

Kukuruz široke ponude i cene

Na tržištu kukuruza primetna je bila ponuda kukuruza u širokom cenovnom rasponu od 26,5 do 28 dinara za kilogram bez PDV-a, u zavisnosti od procenta vlage i da li je ponuđena roba sa analizom na aflatoksin.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Promet živnuo, cene nisu

 

Kupci su bili domaći prerađivači i trgovci, kao i regionalni izvoznici. Ponder cena iznosi 27,4 dinara (30,15 sa PDV-om), što je u odnosu na sedam dana ranije pad od 1,8 odsto a gotovo 20 odsto manje nego pre godinu dana.

Zabeležen je i promet kukuruzom sa vlagom do 16 odsto po 26 dinara kilogram bez PDV-a.

Pšenica tražena ali cena miruje

Iako najveći udeo u trgovanju na Produktnoj berzi ove nedelje beleži pšenica, povećana aktivnost učesnika nije uspela da pomeri cenu u pozitivnom smeru, kaže se u izveštaju.

Interesovanje kupaca i dalje je usmereno na pšenicu sa 11-12 procenata proteina. Tokom nedelje se, pored pšenice sa slabijim parametrima, u ponudi našla i kvalitetnija roba sa proteinom minimum 13 procenata, ali zbog slabog interesovanja kupaca ponude ove robe nisu nailazile na adekvatan odgovor.

Berzanski ugovori zaključeni su u opsegu od 27 do 28 dinara za kilogram bez PDV-a. Ponder cena iznosi 27,5 dinara (30,2 sa PDV-om), pokazujući pad od 5,6 odsto nedeljno i 23 odsto dvanaestomesečno.

Soja opet omanula

Odsustvo većeg interesovanja kupaca i slaba ponuda doveli su do izostanka trgovanja sojom.

Ponuda se kretala u cenovnom rasponu od 64 do 64,5 dinara za kilogram bez PDV-a, uz obračun kvaliteta.

Stočni ječam nuđen je po jedinstvenoj ceni od 30 dinara za kilogram bez PDV-a, dok kupci nisu bili prisutni na ovom tržištu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike