Dobre vesti iz sveta: Cene hrane pale na nivo iz 2021.

03.03.2023

13:15

0

Cene hrane u svetu blago su pale i u februaru, dostigavši najniži nivo od septembra 2021. godine

Dobre vesti iz sveta: Cene hrane pale na nivo iz 2021.
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cene primarne hrane u svetu nastavljaju da se „normalizuju“ i u februaru je zabeležen novi godišnji pad, javlja Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO). FAO indeks cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u februaru za 0,6 posto u odnosu na januar, na prosečnih 129,8 bodova, što je najniži nivo od septembra 2021. godine.

Pad bi procentualno bio i veći da pojeftinjenje biljnih ulja, mleka i mlečnih proizvoda nije nadjačalo poskupljenje šećera.

Indeks se smanjio 11. mesec zaredom i niži je za čak 19 odsto u odnosu na rekordni nivo, zabeležen u martu prošle godine (prvi mesecu ruskog napada na Ukrajinu).

Biljna ulja pojeftinila su u februaru za 3,2 odsto u odnosu na januar, a mleko i mlečni proizvodi za 2,7 procenata. Šećer je, međutim, poskupeo za 6,9 odsto i sada je na najvišem nivou cene za šest godina. Na ovaj trend uticala je najviše smanjena ponuda iz Indije.

Žitarice su simbolično pojeftinile, za 0,1 odsto, pri čemu je pirinču snažno pala cena ali je blagi rast imala cena pšenice.

Cene mesa zadržale su se na januarskom nivou.

Svetu i dalje treba rekordna žetva

U zasebnom izveštaju o tržištu žitarica, FAO je izračunao da bi ove godine u svetu trebalo da bude proizvedeno 784 miliona tona pšenice, nešto manje nego u 2022. ali još blizu rekorda.

U Severnoj Americi očekuje se snažan rod budući da su poljoprivrednici zbog visokih cena povećali zasejanu površinu, dok se u Evropi očekuje manja proizvodnja, kao i pad u Rusiji i Ukrajini, zbog manje zasejanih površina.

Gledajući domaće podatke o rekordnim površinama pod pšenicom, Srbija ide putem Severne Amerike.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike