Protest u Parizu: Francuski seljaci neće zdraviju hranu

08.02.2023

09:52

0

Francuski poljoprivrednici danas su na stotinama traktora ušli u Pariz da bi protestovali protiv ograničenja upotrebe pesticida

Protest u Parizu: Francuski seljaci neće zdraviju hranu
Protest poljoprivrednika u Parizu - Copyright Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Veća ograničenja upotrebe hemikalija u proizvodnji i drugi propisi vezani za zaštitu čovekove okoline, po mišljenju francuskih ratara i farmera ugrožavaju poljoprivrednu proizvodnju u zemlji.

Sindikati očekuju da će u protestu učestvovati  2.000 poljoprivrednika i 500 traktora iz okoline Pariza, prenosi Rojters.

- Stalne zabrane i pasivnost francuske vlade koja ne podržava mnoge poljoprivredne sektore uništavaju poljoprivredu u zemlji - navodi se u zajedničkom saopštenju najvećeg Sindikata poljoprivrednika u Francuskoj (FNSEA), Sindikata proizvođača šećerne repe (CGB) i Udruženja mladih poljoprivrednika (JA).

U saopštenju se dodaje da bi uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja u kojima ne postoji ograničenje upotrebe pesticida ugrozio radna mesta u Francuskoj.

Protest dolazi nakon odluke Evropske suda, po kojoj francuski uzgajivači šećerne repe ne smeju da koriste zabranjeni insekticid, što im je prethodno omogućila presuda francuskog suda.

Ekološki aktivisti tvrde da upotreba pesticida u poljoprivredi nanosi štetu životnoj sredini ali i potrošačima kroz dugotrajnu upotrebu „dozvoljenih nivoa“ ostataka hemikalija u hrani.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike