10 kancerogenih proizvoda koje svi imamo u kući: Neke čak svakodnevno koristimo

06.10.2022

10:39

0

Autor: Z.A.S.

Razmislite o tome da neke od njih uklonite iz svog doma

10 kancerogenih proizvoda koje svi imamo u kući: Neke čak svakodnevno koristimo
Dnevna soba - Copyright Pixabay

Do karcinoma dovode promene ćelijskih DNK, a one mogu biti nasledne, a mogu da se jave i kao rezultat načina života.

Naravno, ne utiče samo to. Umnogome utiče zagađenje, ali i proizvodi kojima smo izloženi na poslu i kod kuće. Čak i ako direktno ne menjaju DNK, kancerogene materije mogu da utiču na ćelije na način koji kasnije dovede do problema.

Ukoliko povremeno koristimo proizvode koji sadrže kancerogene materije, šanse da se nešto desi su minimalne, ali ako je njihova upotreba česta, rizik je veliki. Nemaju sve kancerogene materije istu snagu, izlaganje pojedinima je naročito štetno. A ako karcinom imate u porodici, rizik može biti vrlo visok.

U svom domu morate da se osećate sigurno pa pogledajte neke od sledećih stvari i razmislite o njihovom uklanjanju iz kuće.

1. Osveživači vazduha

Ako se iz vašeg doma širi neki neprijatan miris, možda ćete posegnuti za osveživačima vazduha. Studija iz 2008. godine testirala je, na štetne supstance, 6 takvih proizvoda. Pet od njih imalo je jednu ili više kancerogenih hemikalija. U jednom osveživaču vazduha koji se ubacuje u struju da lagano otpušta miris, ima preko 20 štetnih komponenti, sedam ih je otrovno. Proizvodi s mirisima ne moraju da imaju etiketu sa spiskom sastojaka pa morate biti oprezni zbog rizika kojem se izlažete.

Pexels
 

2. Proizvodi za čišćenje

Proizvodi kojima dom održavamo čistim mogu da sadrže kancerogene supstance. Veliki broj proizvoda može da šteti respiratornom sistemu, od 2500 proizvoda preko jedne četvrtine ima kancerogene sastojke, pokazalo je istraživanje u Americi koje je sprovela "The Enviromental Working Group".

Ukoliko želite tačno da znate šta ovi proizvodi sadrže, to bi moglo da bude teško, jer na etiketama ne pišu svi sastojci. Najbolje je da tražite eco friendly ili zelene proizvode, iako, još uvek morate da pazite jer i oni mogu biti štetni i mogu da sadrže kancerogene sastojke.

3. Mirisni omekšivači u listićima za mašinu za sušenje

Zahvaljujući ovim listićima, veš iz sušilice izlazi mekan i mirisan. Ipak, miris u njima može da predstavlja rizik za zdravlje jer toksini s listića prelaze na odeću i tako na našu kožu.

Ista grupa za očuvanje okoline testirala je 25 mirisnih proizvoda za domaćinstvo. Pola proizvoda je imalo barem jedan kancerogeni sastojak. Problem je još veći jer na puno proizvoda ne piše šta tačno sadrže.

Profimedia
 

4. Pesticidi

Ako imate problema s uzgojem voća i povrća u vašem vrtu, zbog korova, insekata ili malih životinja, verovatno koristite neke pesticide da pomognete rast i oterate štetočine. Pesticidi su kancerogeni. Sve veći broj studija nalazi dokaze da pesticidi podižu rizik karcinoma.

Ne zna se tačno koji sastojci predstavljaju rizik, ali neke hemikalije kao glifosat česti su sastojak pesticida. Za glifosat SZO, Svetska zdravstvena organizacija smatra da je verovatno kancerogen, a Evropska agencija za sigurnost hrane misli suprotno. Glifosat, svakako, utiče na ravnotežu hormona. Ako izaberete da koristite pesticide u uzgoju vašeg voća ili povrća, pazite barem da vam ne dotiču kožu.

5. Prehrambene boje

Svaka procesirana hrana, napitak, vitamin ili dijetetski suplement sadrži veštačke boje. Studije su pokazale da 9 vrsta boja koje se koriste u ishrani mogu biti kancerogene. Od 1955. upotreba boja se upetostručila.

Neke od prehrambenih boja nisu opasne za ljude, ali pojedini naučnici misle da im u hrani nema mesta. Još je puno istraživanja potrebno da bi se ustanovilo kako boje deluju na ljude, ali u međuvremenu možda bi bilo mudro izbegavati ih.

Pixabay
 

6. Ogrlice protiv štetočina za kućne ljubimce

Ovim proizvodom ne čistite kuću, ali ako imate kućnog ljubimca kojeg šetate napolju, verovatno ima ovu ogrlicu. Dve hemikalije koje sadrži mogu biti kancerogene, propoxur i tetraklorvinfos. Ne samo da potencijalno izazivaju karcinom nego mogu da izazovu i neurološka oštećenja kod dece.

Nakon dve nedelje nošenja kućni ljubimci mogu da pokupe štetne količine ovih hemikalija na dlaci. To je opasno za decu koja često dolaze u kontakt s krznenim kućnim ljubimcima. Studija je bila mala, testirano je samo 9 pasa i pet mačaka pa je potrebno još testiranja da se tačno oceni koliko su opasne.

7. Hidratantne kreme

Svakodnevna hidratacija kože je dobra za negu. Puno krema za lice sadrži parabene, dokazano kancerogene hemikalije. Ovi uobičajeni prezervativi koriste se u tečnim puderima, kremama, i proizvodima protiv starenja. Parabeni sprečavaju rast bakterija i gljivica u proizvodima.

"European Commission on Endocrine Disruption" proglasila je ove hemikalije prvom supstancom koja remeti endokrinu ravnotežu. Ovo potencijalno može da izazove tumore i druge poremećaje. Parabeni su otkriveni kod tumora dojke. Prema "WebMD", parabeni utiču na estrogen, a previše estrogena može da podstakne rast tumora.

Profimedia
 

8. Sredstva za pranje veša

Svoju odeću moramo da peremo, a mnogi deterdženti sadrže hemikaliju 1.4 dioksan, koje nema samo u sredstvima za pranje. Ima je u tečnostima za hlađenje automobila, kozmetici, sredstvima za kupanje pa čak i u vazduhu koji udišemo. Studije pokazuju da životinje izložene ovoj hemikaliji tokom života verovatnije obolevaju od tumora.

Malo je informacija kako ljudi reaguju na izloženost 1.4 dioksanu tokom svog životnog veka, ali se hemikalija smatra kancerogenom. The "Huffington Post" piše da je voda za piće jedan od najvećih izvora gde smo izloženi ovoj hemikaliji. Znači, njeno potpuno izbegavanje je sasvim nemoguće.

9. Lak za nokte

Muškarci možda o ovome ne treba da brinu. Žene koje vole nalakirane nokte morale bi možda da razmisle dobro šta koriste. Puno lakova za nokte sadrži formaldehid koji povećava rizik nastanka karcinoma.

Formaldehida ima i u dezinfekcijskim sredstvima koja se koriste u salonima za manikir i pedikir pa je rizik još veći ako nokte ne lakirate sami. U velikom su riziku oni koji rade u industriji koja koristi formaldehide, a odlazak u salon za negu ruku i nogu povremeno, neće štetiti.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

10. Mirisne sveće

Ako je vaš omiljeni način odstranjivanja lošeg mirisa u domu paljenje mirisnih sveća, to može biti štetno za zdravlje. Neka istraživanja pokazuju povećani rizik kod dece čiji su roditelji imali običaj da pale sveće tokom trudnoće ili perioda dojenja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti