Zahvaljujući ovom patentu mnoga udaljena sela su dobila vodu: "Klackalica" bez greške radi 20 godina, majstor Mića nije imao reklamacije

29.01.2023

10:24

0

Konstrukor je ovaj patent sam napravio u svojoj radionici i uspeo vodu da dovede do brojnih domaćinstva i meštana koji žive u najnepristupačnijim planinskim predelima

Zahvaljujući ovom patentu mnoga udaljena sela su dobila vodu:  "Klackalica" bez greške radi 20 godina, majstor Mića nije imao reklamacije
Copyright Foto: RINA

Oduvek je u narodu bilo vrsnih majstora koji ono što okom vide, to sa svojih deset prstiju i naprave. Jedan od takvih je i Mićo Damljanović iz sela Teočin kod Gornjeg Milanovca koji već decenijama pravi vodene pumpe u narodu poznate kao klackalice i koje rade  bez ikakvog goriva,  a za ovaj mehanizam potreban je samo izvor sa vodom.

- Pumpa koju sam montirao pre 20 godina i danas radi besprekorno, trenutno izbacuje četiri litra u minuti na visinsku razliku 117 metara. Sa dobrom akumulacijom mogu se snadbeti četiri domaćinstva.  Proces njihovog montiranja  je poprilično jednostavan, a potrebne  su samo odvodne i dovodne cevi, koje  rade bez ikakvog strujnog priključka - kazao je za RINU, majstor Mićo.

Konstrukor je ovaj patent sam napravio u svojoj radionici i uspeo vodu da dovede do brojnih domaćinstva i meštana koji žive u najnepristupačnijim planinskim predelima.

Foto: RINA
 

- Pumpe se razlikuju samo po kapacitetu vode koju može da izbaci do potrošača, recimo ako ima dotok vode 250 litara u minuti ona može izbaciti oko 50 litara na visinsku razliku preko 250 metara na daljinu negde oko 6 kilometara -  rekao je Damljanović.

Mićo je po zanimanju građevinski bravar i celog života radio je u struci. Nije želeo da menja posao koji voli, već je svoju radionicu pored kuće napravio po svojoj želji i zamisli, i kako kaže sam kreirao mašine koje su mu neophodne.

Foto: RINA
 

- Mašine koje imam sam nabaljao rashodovane, nefunkcionalne kupujući na licitacijama, zatim sam ih vraćao u život praveći delove za njih koji su neophodni za rad i pralagodio nameni. Danas pravim jedinstvene pumpe za vodu za koje je potrebno oko sedam dana danonoćnog rada - kaže Mićo.

Od kada je počeo da se bavi pravljenjem vodenih pumpi do danas, ovaj majstor iz sela Teočin  nije imao ni jednu reklamaciju  i poručuje da sa radom može stati samo iz jednog razloga - ako nestane vode na izvoru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike