Poljoprivrednici i sistem e-agrar: Mnogi već imaju aplikacije, ali ima rešenje i za one koji nemaju pametne telefone

29.01.2023

07:26

0

Autor: J. S. J.

Više od 90 odsto poljoprivrednika na društvenim mrežama ima pozitivan stav o e-Agraru. Smatraju da će ubrzati isplatu subvencija kao i da će pokazati gde su najpotrebnije

Poljoprivrednici i sistem e-agrar: Mnogi već imaju aplikacije, ali ima rešenje i za one koji nemaju pametne telefone
Ilustracija - Copyright pixabay/matthiasboeckel

Više od 22.000 poljoprivredenika prijavilo se na sistem e-Agrar. Platforma koja će proizvođačima omogućiti da uz nekoliko klikova stignu do subvencija, obradovala je proizvođače. Ostala je bojazan da li će zaživeti pre setve, i da li će najvažniji posao početi bez subvencija.

Ono što je važno je da poljoprivrednici bez digitalnog iskustva mogu da računaju na pomoć nadležnih.

Tako je Milan Markov iz Žitišta napravio je grešku pri registraciji za pristupni kod nae-Agrar. Pomogli su mu u savetodavnoj službi koja će se tim poslovima baviti do 6. februara.

 Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede ističe za RTS da zna da je otpor veliki kada su neke novine u pitanju, naročito kada je digitalizacija u pitanju, ali da je cela ideja ovog posla da poljoprivredni proizvođač transparentno zna za šta je aplicirao od subvencija u ovoj godini i da će ta sredstva u istoj godini.

Pixabay
 

 

Poljoprivrednici veruju u bržu isplatu subvencija

Više od 90 odsto poljoprivrednika na društvenim mrežama ima pozitivan stav o e-Agraru. Smatraju da će ubrzati isplatu subvencija kao i da će pokazati gde su najpotrebnije.

-Mišljenje koje vlada među poljoprivrednicima jeste da treba svakako iskoristiti tu šansu, biti otvoren prema tome, ali ministarstvo treba da ima sluha za ljude koji ne mogu da se snađu tako brzo i da im ostave prostora da oni vide konkretne benefite od tog onlajn alata - navodi diplomirani inženjer poljoprivrede Miloš Stojanović, sa Instagram platforme "Poljoprivredne novosti".

Probni period u zemljama okruženja trajao i do tri godine

Pixabay
 

 

Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika navodi za RTS da znaju da je u zemljama u okruženju e-Agrar trajao u tom nekom probnom periodu i do tri godine.

Kako navodi kod nas se to ubrzali na oko tri, četiri meseca. 

-Postoji osnovana sumnja da to neće biti tako lako izvodljivo i da neće biti tako lako samim tim što znamo da ima puno poljoprivrednika koji ne poseduju ni mobilne telefone - dodaje Jakšić.

Onima bez pametnog telefona, neophodna je lična karta sa čipom kako bi im u MUP-u izdali sertifikat o elektronskom potpisu.

A šta misle poljoprivrednici sa društevenih mreža

Na Instagram stranici "Poljoprivredne novosti" u anketi koju je radila za RTS poljoprivrednici su pitani šta misle o e-Agraru. Glasalo je 1.500 poljoprivrednika.

Više od 88 odsto ispitanih poljoprivrednika se prijavilo na e-Agrar ili planira da to uskoro uradi, 40 odsto smatra da je prijava bila laka, a 33 odsto da je bilo malih nedoumica, dok se oko 45 odsto poljoprivrednika o e-Agraru se informiše kod nadležnih, a 55 odsto njih informacije prati u medijima.

I Skupštinski odbor za poljoprivredu pozdravlja e-Agrar, ali upozorava da bi ga trebalo prilagoditi kalendaru poljoprivrednih radova, a ne obrnuto. Konkursi za subvencije u 2023. godini još nisu raspisani.

Tako Jovica Jakšić ukazuje da njiva ne može da čeka da se obradi. 

- Ne možemo mi da čekamo u maju novac i kad ulazimo znači da kasnimo sa setvom, da kasnimo sa prolećnim radovima i samim tim dolazi i do toga da ćemo imati manje prinnose.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike