Brzi internet stiže i na selo

22.11.2020

14:19 >> 13:57

0

U Srbiji će 5.500 ruralnih domaćinstava dobiti bolji internet

Brzi internet stiže i na selo
Copyright Pixabay/ Goumbik

U dogledno vreme i srpski poljoprivrednici i seoske zanatlije mogli bi da se „uključe u svet“ internet poslovanja, bilo da im zatreba informacija, saveti, da kupe traktor,  ili da trguju svojim proizvodima.

Izgradnja širokopojasne mreže u ruralnim područjima od ključnog je značaja za uključivanje svih građana Srbije u digitalno društvo, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić posle potpisavanja prvih ugovora sa operatorima za ovaj posao.

Realizacijom prvih ugovora brži i stabilni internet dobiće 5.500 domaćinstava u 34 naselja područjima Novog Pazara, Prijepolja, Gornjeg Milanovca, Vladičinog Hana, Knjaževca, Valjeva, Loznice. Ljubovije i Bačke Topole, saopštilo je Ministarstvo.

– To znači da će na hiljade mladih dobiti mogućnost savremenog obrazovanja, dok će privrednici u tim područjima moći bolje i uspešnije da posluju. Ovaj projekat omogućava i razvoj preduzetništva u oblasti poljoprivrede, usluga, domaćeg turizma, kulturne baštine – , izjavila je Matić.

Ugovori potpisani sa predstavnicima „Telekoma Srbija“, „Orion Telekoma”, „SBB“ i „Sat trakta“ rezultat su prvog u nizu javnih poziva operatorima koji je trajao do kraja septembra.

Pročitajte još:

Neustrašive žene srpskog biznisa: Zmajevi i u livnici i u IT-ju

Na red stigla i Petrohemija? Ozbiljna prilika i za Srbiju i za Rusiju

Operatori se tada nisu prijavili za uvođenje širokopojasne mreže u 15 naselja.

– Postoje naselja za koje operatori nisu zainteresovani čak ni uz finansijsku podršku države, tako da ćemo i za ta naselja i za te porodice obezbediti internet i šansu za normalan život u digitalnoj budućnosti – rekla je ministarka Matić.

Projekat zajedničke izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima, u prvoj fazi uključuje ukupno 600 naselja sa oko 90.000 domaćinstava a planirano je da bude završen u 2022. godini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike