Premijerka Srbije: Suficit od IT sektora gotovo milijardu i po evra

21.12.2021

08:52

0

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć da je Narodna banka Srbije uradila analize za sektor informaciono-komunikacionih tehnologija do kraja oktobra i da je vrednost izvoza do desetog meseca 2021. godine čak 1,47 milijardi evra

Premijerka Srbije: Suficit od IT sektora gotovo milijardu i po evra
Copyright Pixabay/StartupStockPhotos

Predsednica Vlade Srbije je na TV Hepi pojasnila da je to praktično vrednost izvoza naše pameti i da to znači da su naši inovatori stvorili nešto što je u tolikoj vrednosti izvezeno u svet.

- Danas je sektor IKT najveća neto izvozna grana, nadmašio je poljoprivredu u visini izvoza. Informaciono-komunikacioni sektor ima veće učešče u BDP-u nego, recimo, građevinarstvo, a svi znaju koliko se gradi u Srbiji - rekla je premijerka.

Do kraja godine dve milijarde

Ona je objasnila da su od 2008. do 2021. godine izvoz i suficit u oblasti informacionih tehnologija znatno izmenjeni.

- Izvoz je 2008. godine bio 178 miliona evra, a suficit nismo ni imali, već smo imali deficit - uvozili smo više pameti nego što smo izvozili. Do kraja ove godine visina našeg izvoza će biti blizu dve milijarde evra, a suficit nam je u prvih 10 meseci skoro milijardu i po evra. Da budem potpuno jasna, to je novac koji ide u našu zemlju - istakla je premijerka.

Ona je naglasila da su plate u ovom sektoru svakako mnogo veće od republičkog proseka, ali su i, shodno tome, na te plate mnogo veći doprinosi koji se vraćaju u bužet.

Prema njenim rečima, zbog toga, između ostalog, Srbija danas ima više novca za plate medicinskih radnika i sredstava za izgradnju auto-puteva, novih bolnica i škola.

- Kada smo 2016. godine napravili ministarski savet za IT, tada je samo u sektoru programiranja bilo zaposleno 19.000 ljudi. Naša procena je tada bila da postoji još 15.000 ljudi koji odmah mogu da se zaposle u ovoj industriji. Tada su nas napadali da su to prazne priče i politička obećanja, a mi danas imamo 43.500 zaposlenih i za samo pet godina smo više nego duplirali taj broj - rekla je Brnabićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike