Ministarka Matić: Uskoro brzi internet za 80.000 seoskih domaćinstava

23.03.2021

14:02

0

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija izjavila je danas u skupštini da će, zahvaljujući kreditu EBRD od 18 miliona evra, ovaj projekat biti realizo

Ministarka Matić: Uskoro brzi internet za 80.000 seoskih domaćinstava
Copyright Pixabay/Free-Photos

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas u skupštini da će, zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj od 18 miliona evra, oko 80.000 domaćinstava u 500 seoskih naselja do kraja 2023. godine dobiti širokopojasnu komunikacionu infrastrukturu za brzi internet.

– Dobijamo sredstva za realizaciju prve faze projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima, kojim se obezbeđuje ultrabrzi širokopojasni pristup za oko 500 naselja odnosno za oko 80.000 domaćinstava za koja nije postojao komercijalni interes operatera za ulaganje u mrežu – rekla je Matić obrazlažući Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu za taj projekat između Srbije i EBRD.

Ministarka Tatjana Matić; Tanjug/Nikola Anđić

Podsetila je da širokopojasni internet predstavlja način povezivanja internet koji omogućava veliku brzinu prenosa podataka.

Prema analizi koju je sprovelo ministarstvo vidi se, kako kaže, da u Srbiji postoje tzv. bele zone ili područja koja nemaju odgovarajući pristup širokopojasnoj mreži i za koje ne postoje planovi operatora za njihovu izgradnju u naredne tri godine.

– Prepoznato je i da oko 2.800 naselja sa više od 320.000 domaćinstava ima problem sa širokopojasnim pristupom internetu i da su to područja koja su kandidati za podsticaje države. Realizacija prve faze projekta će omogućiti da u digitalno društvo bude uključeno blizu trećine onih koji su do sada imali problem sa fiksnim pristupom internetu – navela je Matić.

Pročitajte još

On kaže da kada se u državi poveća broj korisnika fiksnog širokopojasnog interneta za 10 odsto da BDP države raste za jedan do 1,5 odsto.

Ugovor o zajmu EBRD – a predviđa period raspoloživosti sredstava tri godine od datuma potpisivanja ugovora odnosno do kraja 2023. godine, što je i rok za završetak projekta.

Sredstva će se isplaćivati u tranšama čiji je minimalni iznos 100.000 evra, a period dospeća zajma je do 15 godina, uključujući i grejs period od tri godine. Prva rata se plaća 22. decembra 2023. godine, a poslednja rata 22. juna 2035. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike