"Ginis" iz Beograda: U atmosferi engleske pivnice oni prave domaći specijalitet (FOTO/VIDEO)

28.02.2022

06:23

0

Već sedam godina u Beogradu postoji mesto gde se slavi rokenrol i pivo a danas može probati i ono koje liči na globalnu pivsku ikonu

"Ginis" iz Beograda: U atmosferi engleske pivnice oni prave domaći specijalitet (FOTO/VIDEO)
Cigla i Krigla.00_07_29_20.Still010 - Copyright Promo/AgroTV

U Beogradu, u Dalmatinskoj ulici blizu čuvene Botaničke bašte, ugnežden je " Cigla i krigla brew pub". Tu, iako se nalazite u centru srpske prestonice, atmosfera je kao u nekom engleskom pabu.

Za takav ostrvski "šmek" rokenrola i piva, ali i nove ukuse koji se nude ljubiteljima piva u Beogradu, već sedmu godinu zaslužni su Miroslav Pejčinović, Boško Milić i Nemanja Stošić,kaže reportaža AgroTV.

- Pošli smo od toga šta bismo mi želeli da doživimo kada dođemo u pab. Volimo rokenrol i pivo i napravili smo mesto gde mogu da u tome uživaju i drugi. Kako smo otvorili pre početka kraft ere u Beogardu krenuli smo sa industrijskim pivom ali sada je ponuda domaćeg krafta velika. A onda kada smo videli da kraft "radi" odlučili smo se i za naše pivo - opisuje razvoj ovog paba-pivnice  Miroslav.

Svoju "školu" krafta Boško, Miroslav i Nemanja su prošli kroz obuke u Londonu, a šta se događa u tom svetu redovno re prati kroz sajam u Nirnbergu.

U proizvodnji piva krenulo se sa pejl ejlom i kućnim varenjima a javnim degustacijama, na kojima je tridesetoro ljudi probalo upola manje litara piva.

Za svoje prvo "masovno" pivo odlučili su se za lager, a uzor je bio veliki "lokalni" - čuvena Beogradska industrija piva danas pretvorena u nešto drugo. Svojevremeno je popularni BIP imao nefiltrirani lager.

- Odlično, pravo nefiltrirano i pasterizovano pivo a mi smo čak bili i tamo u poseti proizvodnji. Odlučili smo se za takav lager, kao ulaznicu za ljude u svet kraft piva i put ka ejlovima. Pravimo ga od domaćih sirovina - kaže Miroslav.

A onda su i sami krenuli da za domaće pivopije opšte populacije, koji preferiraju nemačku i češku pivsku školu, prave nešto egzotičnije.

Njihovo crveno pivo pod nazivom pravim beogradskim nazivom "trola 28" je nastalo i kao deo protesta građana zbog najave ukidanja jedne linije trolejbusa koji prolazi tim krajem.

- To nije jako pivo kakvim neki smatraju da treba da bude crveno pivo. Ono je karamelizovani ejl u kome dominira slad a ne hmelj - objašnjava Miroslav.

Kao treće pivo imaju ipu, a ponudu zaokružuju sa jednim pravim zimskim pivom, crnim staut pivom "Gavrilom". Ono se toči na specifičan način, uz pomoć azota a ne ugljen dioksida, tako da ima kremastu penu jednog "Ginisa". Pravi srpski specijalitet svtskog ukusa.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike