Više trgovine, manja cena kukuruza

17.09.2022

07:31

0

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove nedelje je bilo znatno življe

Više trgovine, manja cena kukuruza
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

U protekloj nedelji na srpskoj produknoj berzi zabeleženo je veće interesovanje učesnika za novi rod kukuruza i soje. Cenovno, pšenica beleži rast, dok je cena kukuruza rod 2021. u padu.

Ukupno je na Produktnoj berzi prometovano 4.790 tona robe, što je  čak za 142 odsto više nego prethodne nedelje a za 32 odsto više nego što je prosek za prethodne četiri nedelje.

Finansijski, obim trgovine je bio 208,5 miliona dinara (1,8 miliona evra), što je četvoronedeljni rast od 27 odsto.

Na tržištu kukuruza, najviše upita za trgovinu bilo je za novi rod ove žitarice. Uglavnom se nudio kukuruz sa povišenim procentom vlage, kaže nedeljni izveštaj sa berze.

Stari rod kukuruza trgovao se u cenovnom rasponu od 33,5 do 34 dinara za kilogram bez PDV-a, ali primetno je manje interesovanje za ovom robom, što je dovelo do negativnog cenovnog trenda. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 33,77 dinara (37,14 sa PDV-om), što je pad od 1,38 odsto.

Pšenica se slabo nudi

Slabija ponuda i dalje je prisutna na tržištu pšenice. U odnosu na prethodni period kada je u fokusu interesovanja kupaca bila pšenica sa 11,5-12 odsto proteina, ove nedelje je zabeleženo i veće interesovanje za pšenicom sa višim procentom proteina.

Ilustracija 24sedam/podaci Produktna berza
 

 

U zavisnosti od parametara kvaliteta, pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 36,2 do 37,8 dinara za kilogram bez PDV-a. Upoređujući sa prethodnom nedeljom, cena pšenice beleži rast od 2,20 odsto a ponderisana cena iznosi 36,79 dinara (40,47 sa PDV-om).

Soja samo novog roda

Trgovanje starim rodom soje izostalo je ove nedelje. Ponude na višem cenovnom nivou u odnosu na tražnju nisu rezultirale zaključenjem berzanskog ugovora.

S druge strane, od početka nedelje primetno je veće interesovanje za rodom 2022. godine.

Sojinim zrnom novog roda trgovalo se na istom cenovnom nivou kao i prethodne nedelje. Ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 80,5 dinara za kilogam bez PDV-a, uz obračun kvaliteta, što je ujedno i ponder cena.

Suncokretom rod 2022. godine trgovalo se po ceni od 67,11 dinara za kilgoram bez PDV-a, na paritetu franko isporučeno kupcu.

Ruska urea, pakovanje 25/1, prometovana je po ceni od 90,08 dinara za kilkogram bez PDV-a, odnosno 108,10 dinara sa PDV-om.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike