Srbija je domaćin vodećeg svetskog događaja u industriji jabuka i krušaka: Sektor agrobiznisa se ubrzano razvija

04.08.2022

11:45

0

Autor: 24sedam

Više od 200 predstavnika industrije jabuka i krušaka iz 23 zemlje sveta okupilo se na manifestaciji Prognosfruit 2022

Srbija je domaćin vodećeg svetskog događaja u industriji jabuka i krušaka: Sektor agrobiznisa se ubrzano razvija
Senad Mahmutović, državni sekretar, Ministartsvo poljoprivrede - Copyright 24sedam/Promo/Serbia Does Apples

Više od 200 predstavnika industrije jabuka i krušaka iz 23 zemlje sveta okupilo se danas u Beogradu na otvaranju vodećeg svetskog događaja ove industrije, Prognosfruit 2022, kako bi saznali najnovije informacije o prognozi za predstojeću sezonu jabuka i krušaka.

Organizatori konferencije Prognosfruit 2022 su Svetska asocijacija proizvođača jabuka i krušaka (WAPA) i prva domaća asocijacija proizvođača jabuka Serbia Does Apples, uz podršku USAID Projekta za konkurentnu privredu, kompanije Agrofresh i drugih međunarodnih i domaćih sponzora.

Usmeriti se na nova tržišta

Serbia Does Apples, koja je inicijalno okupljala devet vodećih proizvođača, osnovana je 2018. godine sa ciljem unapređenja globalnih poslovnih prilika za srpske jabuke. Stručnjaci iz WAPA-e su naglasili da proizvodnja jabuka i krušaka u zemljama EU i dalje ima rastući trend, ali van EU, kao i Kini i SAD-u ima opadajući trend proizvodnje. Zbog toga je važno stimulisati konzumaciju jabuka i krušaka i usmeriti se na nova tržišta.

- Menadžmentu i članovima WAPA izuzetno je drago što se Prognosfruit 2022 održava baš u Srbiji, jer smo imali priliku da se uverimo u veliki napredak i razvoj industrije jabuka i krušaka koji su se ovde desili. Siguran sam ćemo svi poneti najlepše utiske iz Srbije. Ova konferencija je idealno mesto za upoznavanje, umrežavanje i procenu dinamike nove sezone, koja se dešava u izazovnoj globalnoj situaciji - rekao je Filip Binar, generalni sekretar WAPA.

Senad Mahmutović. državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, učesnicima Prognosfrut 2022 je poručio da je Srbija prepoznata kao ozbiljan i relevantan proizvođač voća, pa i jabuka i krušaka.

- Posnosni smo što se naše jabuke nalaze na tržištima od Saudijske Arabije preko zemalja Evropske Unije, Ruske Federacije i Egipta. Okolnosti traže da se stvari menjaju, ne samo u sektoru proizvodnje, već i trgovine. Kako bismo podržali ove sektore, na državi je da otvara nova vrata na bazi prijateljstava i da iskoristi prilike na dobrobit proizvođača i Srbije - istakao je Mahmutović.

Deni Robertson, direktor misije USAID-a u Srbiji, je rekao da se sektor agrobiznisa u Srbiji se ubrzano razvijao tokom protekle decenije, a posebno voćarstvo, velikim delom zahvaljujući ulaganjima u savremene voćnjake i unapređenju logističke infrastrukture.

Najznačajniji međunarodni događaj

- Ponosan sam što mogu da kažem da je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) uložila značajna sredstva da podrži tu transformaciju. Srbija ima konkurentsku prednost zahvaljujući raznolikosti i obilju visokokvalitetnog voća, popularnih sorti, konkurentnim troškovima proizvodnje i režimu slobodne trgovine poljoprivrednim proizvodima sa EU. USAID je radio sa partnerima iz srpske Vlade i sektora agrobiznisa kako bi se ta konkurentska prednost iskoristila - naglasio je on.

Predsednik Srpske asocijacije proizvođača jabuka, Gojko Zagorac rekao je da je ovo najznačajniji međunarodni događaj u industriji jabuka i krušaka, koji okuplja profesionalce iz naše industrije iz celog sveta.

- Konferencija je odlična prilika da svetu predstavimo privredu Srbije, promovišemo naše proizvođače i uspostavimo nove međunarodne kontakte - naveo je Zagorac.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike