Srpski agrar u suficitu 1,4 milijarde evra

04.11.2021

15:53

0

Poljoprivredno-prehrambeni sektor učestvuje u ukupnom izvozu Srbije sa 19,7 procenata

Srpski agrar u suficitu 1,4 milijarde evra
24sedam/Katarina Mihajlović - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Spoljnotrgovinska razmena poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije tokom devet meseci ove godine veća je za 14,5 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, uz ostvareni suficit u spoljnoj trgovini od 1,4 milijarde evra, što je povećanje od oko 24 odsto u odnosu na prošlu godinu, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Ukupna spoljnotrgovinska razmena u poljoprivredi i prehrambenoj industriji za devet meseci ove godine premašuje 4,7 milijardi evra.

Izvoz ove robe vredan je više od tri milijarde evra, što je povećanje od 16,7 odsto u odnosu na rezultate iz istog perioda 2020. godine, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, poljoprivredno-prehrambeni sektor učestvuje u ukupnom izvozu Srbije sa 19,7 procenata.

PKS navodi da je robe iz oblasti agrara uvezeno za nešto manje od 1,7 milijardi evra, što je povećanje od oko 10 procenata, i čini 8,1 odsto ukupnog uvoza u Srbiju.

Pokrivenost uvoza izvozom je 186,5 odsto, dok je od januara do septembra minule godine iznosila 176,9 procenata, saopštila je komora.

Srpski agrar je tokom devet meseci ove godine najviše izvozio kukuruz, sveže i smrznute maline, duvan i cigarete, voće i povrće, vodu, sokove, dok smo uvozili različite proizvode od duvana, banane, hranu za pse i mačke, sirovu kafu i svinjsko meso.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike