Srbija traži nova tržišta: Meso Saudijcima, jabuke u Indoneziju

01.02.2022

09:37

0

Srpski agrar mogao bi da profitira otvaranjem novih tržišta u svetu, od kojih su aktuelna ona u Saudijskoj Arabiji i Indoneziji

Srbija traži nova tržišta: Meso Saudijcima, jabuke u Indoneziju
Copyright Pixabay

Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije, kao i Indonezija, a u toku su pregovori sa dva velika investitora iz Kine i Egipta koja se bave preradom kukuruza, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

- Juče nam je potvrđeno da Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije - goveđe meso, jagnjeće meso, mleko i mlečne proizvode - kazao je Nedimović za RTS.

Podsetio je da su potpisani i sporazumi sa Indonezijom.

- Oni otvaraju prvo za jabuku, za kukuruz, pa idemo dalje na nova tržišta - rekao je on.

Nedimović je istakao i da su u toku pregovori sa dva velika investitora - jednim iz Egipta i jednim iz Kine.

- I jedan i drugi se bave prepardom kukuruza i proizvodnjom glukoze, nekih sirupa i proizvoda za farmaceutsku industriju. To su finalni premijum proizvodi. Njima je ideja da prerađuju oko pola miliona tona kukuruza", naveo je on.

Đubrivo obezbeđeno

Ministar Nedimović je kazao i da su za poljoprivrednike obezbeđene dovoljne količine veštačkog đubriva iz uvoza i da će ga biti za sve radove u ratarstvu.

- Obezbedili smo 400.000 tona veštačkih đubriva i biće potpuno podmireni poljoprivredni proizvođači za pšenicu i kasnije za ostale ratarske kulture - precizirao je on i dodao da je obezbeđeno i seme za setvu.

Naglasio je i da poljoprivrednici imaju mogućnosti da uz pomoć države kupuju repromaterijal, mašine, opremu i prerađivačke kapacitete.

- Imamo četiri, pet konkursa koji su već u toku. Za nabavku mehanizacije dobijete pola novca, za kupovinu traktora imate dva konkursa. Iz IPARD-a 7. febraura kreće novi poziv. Što se tiče sektora stočarstva, imate već otvoren poziv za nabavku traktora od 80 kilovata, gde država da pola novca besplatno, 40 odsto je kredit, a 10 odsto je sopstveno učešće - naveo je Nedimović.

Najavio je i da u martu počinje isplata ukupno 55 miliona evra kao podsticaj 12.000 dinara po hektaru svim poljoprivrednim proizvođačima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike