Ekplodirala cena pšenice u Evropi, skuplja i u Novom Sadu

05.03.2022

09:07

0

Proteklu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu je obeležio dalji rast cene, pre svega kukuruza zatim pšenice i azotnih đubriva

Ekplodirala cena pšenice u Evropi, skuplja i u Novom Sadu
Copyright Foto:Pixabay/ Gerd Altmann

Rusko-ukrajinski sukob dalje je pogurao cene osnovne hrane u nebesa pa je tako cena pšenice na berzi Euronext u Parizu petak bila 417 evra, dok je cena kukuruza 415 evra po toni.

S obzirom da jedina luka na Crnom moru koja je trenutno dostupna za utovar kukuruza i pšenice je Konstanca, ovakav rast cena ne čudi, kaže se u nedeljnom izveštaju Produktne berze u Novom Sadu.

A kada raste cena u svetu i crnomorskom regionu kome trgovački pripadamo, raste i na srpskom tržištu.

U Novom Sadu je protekle trgovačke nedelje prodato 5.706 tona robe, što je manje nego sedmicu ranije ali 65 odsto više nego što je prosek u prethodne četiri nedelje. U novcu to izgleda ovako, 243 miliona dinara (dva miliona evra) je za 60 odsto više od proseka.

Kukuruz je postigao cenovni raspon od 29,5 do 33,5 dinara za kilogram bez PDV-a (za vlagu do 14,5 odsto), na paritetu FCA (franko utovareno). Jasan je uzlazni cenovni trend, o čemu govori podatak da je rast cene iznosio 13,56 odsto.

Kakva je tražnja pokazuje i podatak da je u istom periodu prometovan kukuruz vlage od 15 do 16 odsto, u cenovnom rasponu od 28,4 do 33 dinara bez PDV-a, na paritetu FCA (franko utovareno).

Ilustracija:24sedam/Produktna berza
 

Bilo kakve prognoze o daljem kretanju cene kukuruza su potpuno bespredmetne, s obzirom da one isključivo zavise u ovom trenutku od daljeg dešavanja u Ukrajini.

Ponder cena za ovu nedelju iznosi 32,18 dinara bez PDV-a, što je rast od 13,31 odsto u odnosu na prošlu nedelju.

Pšenica u stopu

Slično tržištu kukuruza, ponašalo se i tržište pšenice. Zaključene cene su se kretale u rasponu od 31,5 do 35 dinara bez PDV-a, na paritetu FCA (franko utovareno), uz jasan uzlazni nedeljni trend.

Screenshot:zmp.de
Cena pšenice na berzi u Parizu u protekla tri meseca

Razlozi ovakvih dešavanja na tržištu pšenice su potpuno podudarna sa dešavanjima na tržištu kukuruza (rat u Ukrajini).

S obzirom na zadnju kotaciju na Pariskoj berzi (Matif) bilo koje dalje prognoze u kom pravcu će se kretati cene bi bile neozbiljne. Ovih dana se objavljuju podaci koliko procentualno učestvuje ruska i ukrajinska pšenica u ukupnoj svetskoj proizvodnji.

S obzirom da je taj procenat preko 25 odsto, ostaje da se vidi kako će u narednom periodu izgledati svetska trgovina.

Ovonedeljna ponderisana cena pšenice iznosi 33,95 dinara bez PDV-a, što je više za 9,51 odsto u odnosu na prošlonedeljnu cenu.

Soja, zasad, kaska

Tržište soje u Srbiji se ponaša potpuno suprotno tržištu kukuruza i pšenice. U protekloj nedelji, zaključen je samo jedan kupoprodajni ugovor po ceni od 76 dinara bez PDV-a, na paritetu CPT (franko isporučeno).

Zanimljivo je istaći da je cena soje na Čikaškoj berzi uglavnom beležila svakodnevni rast.
Azotno đubrivo
S obzirom na to da proizvodnja đubriva zavisi od cene energenata, ne čudi ovonedeljni promet koji se za ureu kretao u cenovnom rasponu od 790 do 865 evra po toni, a za kan od 630 do 700 evra.
Cenovni trend kod azotnih đubriva se poklapa sa cenovnim trendom kod pšenice i kukuruza.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike