Ovde se povrće uzgaja bez hemije, a svinjama se daju ostaci organskih namirnica: Kako Stevanovići prave zdravu hranu (FOTO)

28.06.2022

12:57

0

Sve što stave na svoju trpezu oni su lično proizveli i to u svojoj organskoj bašti

Ovde se povrće uzgaja bez hemije, a svinjama se daju ostaci organskih namirnica: Kako Stevanovići prave zdravu hranu (FOTO)
1656411400dragica-stevanovic-zelena-salata-1536x1092 - Copyright RINA

Dok su mnogi zabrinuti zbog kvaliteta voća ii povrća koje kupuju u velikim marketima, pitajući se da li su i koliko puta plodovi prskani, porodica Stevanović z sela Volujac kod Užica tih problema nema. Sve što stave na svoju trpezu oni su lično proizveli i to u svojoj organskoj bašti.

U plastenku dugom 30 metara paradajz i paprika, na 10 ari vrta pod otvorenim nebom krompir, zelena salata, pasulj, tikve, crni i beli luk. Samo ono što im je višak u ishrani Stevanovići prodaju.

- Organsku proizvodnju sertifikovali smo pre dve godine, a na našem imanju se sve već decenijama uzgaja bez korišćenja hemije. Čak i svinje koje držimo hrane se ostacima organskih namirnica, s tim što ih s jeseni dohranjujemo kupovnim kukuruzom. Krave pasu na livadi koja se đubri samo stajnjakom. Proizvedene količine su mnogo manje nego kad bi useve tretirali hemijskim preparatima, ali je zato kvalitet neuporediv. Uz povrtarske kulture proizvodimo i organska jaja - priča Dragica Stevanović, glava kuće kada je u pitanju proizvodnja organske hrane.

Velikih ulaganja u organsko povrtarstvo, objašnjava ona, nema, ali se zato mnogo više radi jer u ovoj proizvodnji je sve ručno, nije dozvoljena upotreba mehanizacije. Cena njenih proizvoda, pojašnjava Dragica, duplo je skuplja u odnosnu na "obične“. Povrće koje je njenoj porodici višak na trpezi, lako nađe kupce, uglavnom su to stalne mušterije.

- Preporučila bih svakome ko može, a ja sam uverena da svaka seoska kuća ima uslove da proizvodi hranu za sebe, da se okrene organskoj proizvodnji. Ako ni zbog čega drugog onda zato što će se zdravo hraniti, a zdravlje je uvek najpreče. A valjda će doći i to vreme da trud može pošteno da se unovči - navodi Dragica Stevanović.

Organsku prozvodnju grad Užice smatra važnom u cilju unapređenja poljoprivrede, zato i budžetom opredeljuje sredstva za sertifikaciju i nabavku sadnog materijala. Pritom, grad pomaže i Centar organske poljoprivrede sa sedišem u Užicu.

- Ove godine smo opredelili dva puta po 200.000 za organsku proizvodnju u svim oblastima, voćarstvu, povrtarstvu, kozarstvu, ovčarstvu, živinarstvu... Pritom, svi poljoprivednici koji se bave organskom proizvodnjom mogu da konkurišu i za subvencije iz budžeta za poljoprivredu za koji smo opredelili 37 miliona dinara - objašnjava Slobodan Kuzmanović, gradski većnik za privredu i poljoprivredu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike