Kriza nije uticala na plasman srpske organske hrane, izvoz je opstao

07.06.2022

15:29

0

Organski proizvođači nisu se suočili ni sa krizom vezanom za snabdevanje mineralnim đubrivima, istakla je savetnica ministra poljoprivrede za organsku proizvodnju Ivana Simić

Kriza nije uticala na plasman srpske organske hrane, izvoz je opstao
Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Kriza se nije odrazila na plasman organske poljoprivrede na domaćem tržištu, dok se zbog rata izvoznici oslanjaju na alternativne puteve, rekla je danas za Tanjug generalni sekretar asocijacije "Serbia organice" i savetnica ministra poljoprivrede za organsku proizvodnju Ivana Simić.

- Na plasman organskih proizvoda na domaćem tržištu rat se nije odrazio, čak je prodaja nekih organskih proizvoda i porasla. Jedan od razloga je što neki organski proizvodi nisu imali veliki rast cena - rekla je ona.

Svi imaju logističke probleme

Kao primer navodi organske jagode koje su na domaćem tržištu zadržale prošlogodišnju cenu. Simićeva je rekla i da se organski proizvođači nisu suočili ni sa krizom vezanom za snabdevanje mineralnim đubrivima.

Dodala je da još nema značajnijih informacija kako rat i kriza u Evropi utiču na plasman naših organskih proizvoda na ta tržišta.

- Međutim, sigurno je da se svi trgovci i izvoznici suočavaju sa logističkim problemima. Potražnja opet zavisi od države do države - kaže ona.

Ističe da su logistički problemi u plasmanu na tržište Rusije prevaziđeni alternativnim putevima.

- Svi dobavljači za tržište Rusij imaju alternativne puteve - kazala je Ivana Simić.

Odgovarajući na pitanje o trenutnim prilikama na zasadima voća, ona je rekla da one zavise od toga gde se proizvodnja odvija.

Veliko interesovanje

- Negde su zasadi potpuno u redu, negde je bilo malo više suše, a negde grada. Ali nema nekih naročito velikih odstupanja u odnosu na, recimo, prošlu godinu - rekla je ona.

Istakla je i da je sve više zainteresovanih ljudi iz urbanih sredina za organsku proizvodnju.

- Sele se u seoska područja, pa neki započinju bavljenje organskom proizvodnjom. Oni brzo i lako savladaju neophodne veštine i znanja. U priču proizvodnje ulaze kao neko ko ne zna ništa o poljoprivredi i onda im je mnogo lakše da prođu kroz ceo sistem - rekla je Simić.

Dodala je da postoji ogroman potencijal za plasman jagodičastog voća za domaće tržište i primetila da su to već decenijama proizvodi koji se najviše izvoze.

BONUS VIDEO:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug