Srbija ostaje non GMO: Naš potencijal je organska proizvodnja

27.01.2022

08:32

0

Srbija ostaje non GMO: Naš potencijal je organska proizvodnja
Zdravo i sa većom cenom: Organska proizvodnja - Copyright Pixabay

Srbija ima nultu toleranciju za proizvodnju i trgovinu GMO proizvodima i svoj potencijal realizuje kroz proizvodnju organske hrane, rekao je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Govoreći za TV Pink on je ocenio da je organska proizvodnja prostor razvoja za Srbiju. Naveo je da je Ministarstvo nedavno uprostilo procedure za konverziju iz konvencionalne u organsku proizvodnju.

Kako je naveo za dve godine izvoz organske hrane iz Srbije povećan je za 93 posto i sada izvozimo u vrednosti od 65 miliona dolara. Najveće izvozno tržište je Nemačka sa 31 posto, a slede SAD sa 13 odsto.

Biće đubriva

U Srbiji ćemo imati dovoljno veštačkog đubriva za prihranu pšenice, a za tri do četiri nedelje stižu i nove isporuke, rekao je ministar.

Nedimović je istakao da je država ukinula carine od 10 posto za uvoz uree pa uvoznici đubrivo nabavljaju iz Azerbejdžana, Uzbekistana, zemalja Srednje istoka i Libije.

- To nije kupovala država, nego uvoznici. Ima ga dovoljno, i biće ga dovoljno svih vrsta - rekao je Nedimović.

On je podsetio da je država odlučila i da pokriva kamatu poljoprivrednicima za kredite za kupovinu đubriva a ta će im indirektna subvencija smanjiti cenu đubriva za 70-80 evra po toni.

Istakao je da je cena uree koja gotovo direktno zavisi od cene gasa do pre mesec dana bila 950 dolara za tonu, a sada je 660 dolara te izrazio očekivanje da će ta cena biti još manja.

Govoreći o robnim rezervama Nedimović je istakao da Srbija po pitanju pšenice, kukuruza i ostale rastresite robe "stoji jako dobro", a da i mesa ima dovoljno.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike