Milione dolara zaradili na igrici iz Slovenije, u Srbiji će praviti zdravu hranu

24.08.2021

11:33

0

Slovenački IT bogataški bračni par, Iza i Samo Login, kupili su hiljade hektara zemlje u Banatu

Milione dolara zaradili na igrici iz Slovenije, u Srbiji će praviti zdravu hranu
Copyright Najbogatiji Slovenci: Iza i Samo Login, Screenshot: Youtube/Al Jazeera

Najbogatiji Slovenci, bračni par Iza i Samo Login, vlasnici IT firme „Outfit 7“ koja je zaslužna za planetarnu hit aplikaciju „talking tom“, nedavno su kupili oranice u Srbiji.

Telegraf.rs prenosi da su Slovenci parama od prodaje svoje milijardu dolara vredne firme kupili u srpskom delu Banata više od 4.000 hektara zemlje.

– Oni na 3.800 hektara hoće da uspostave organsku poljoprivrednu proizvodnju. To će biti najveća platforma organske poljoprivredne proizvodnje, ja sam potpuno uveren, u čitavoj Evropi – potrdio je investiciju ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović ističe da se poslednjih godina sve više poljoprivrednika odlučuje na organsku proizvodnju i istakao da je u Srbiji pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom oko 24.000 hektara zemlje.

Popularnost organske hrane je sve veća i u svetu i kod nas, zbog čega su cene više 20 do 50 odsto u odnosu na cene konvencionalne hrane. Osim toga, dodatni motiv za organsku proizvodnju jesu i subvencije države od 11.500 dinara po hektaru.

Paradoks je međutim, da umesto da rastu, površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji se smanjuju – za godinu dana za oko hiljadu hektara. Proizvođači kažu da ni znatno veća cena ne može da pokrije skupu proizvodnju, da im nedostaju radnici a da je tržište za ove proizvode premalo..

Ono što teši jeste činjenica da raste broj gazdinstava. U Srbiji je 6.500 proizvođača organske hrane, a najveći broj njih rade u okviru grupnih sertifikata kao kooperanti, dok robom trguju firme nosioci takvih sertifikata.

Milijarde na igrici

Iza i Samo Login, većinski vlasnici „Outfit7“, tvorca mobilne igre „talking tom“, na vrhu su liste najbogatijih Slovenaca.

Firma „Outfit7“ zarađuje oglašavanjem i kupovinom kroz aplikaciju. Da bi iskoristili popularnosti kod dece, „Outfit7“ je ponudu proširio veb videom, što je taktika koju koristi i tvorac „angry birdsa“.

Pročitajte još:

Kompanija je pre prodaje imalo na toj igrici imala oko devet miliona pretplatnika na YouTube, a video sadržaj prikazan je oko 9,4 milijarde puta. Vlasnicima, kojih je 120 a Iza i Samo držali su oko 60 odsto udela, isplaćeno je 2016. godine 74 miliona evra dividendi, a godinu ranije oko 39 miliona.

Holding „Outfit7“ je kiparska firma sa sedištem u Londonu i 14 kćerki firmi u Londonu, Ljubljani… u Švicarskoj, Južnoj Koreji, Hong Kongu, Kini i SAD.

Sklopili su poslove uz zabavni softver vredne 22 milijarde dolara, najviše u poslednjih 12 godina. U trenutku prodaje, cena kompanije po deonici bila je 100 evra, pa je vrednost cele kompanije oko milijardu evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike