Pad cena pšenice i soje, kukuruz jeftiniji za osam odsto

12.06.2022

08:53

0

Ove nedelje na Produktnoj berzi prometovano je 1.740 tona robe

Pad cena pšenice i soje, kukuruz jeftiniji za osam odsto
Ilustracija - Copyright Profimedia

Prošlu nedelju su na Produktnoj berzi obeležili pad cena kukuruza, pšenice i soje, i smanjeni obim trgovine. U nedeljnom izveštaju navodi se da je cena kukuruza najniža u poslednja tri meseca, dok je soja na cenovnom nivou s kraja 2021.

Najveći pad beleži se kod kukuruza. Početkom nedelje, kukuruzom se trgovalo po 31 dinar po kilogramu, bez PDV-a. Ugovori za kukuruz zaključivani su krajem nedelje u rasponu od 29,5 do 29,7 dinara za kilogram bez PDV-a. Ponderisana cena iznosi 30,01 dinar, a pad je osam procenata.

Berzanski ugovori za pšenicu početkom nedelje zaključivani su po ceni od 40 dinara za kilogram bez PDV-a, a krajem nedelje je trgovana po 39 dinara. Ponder cena pšenice za ovu nedelju iznosi 39,15 din/kg bez PDV-a, što je pad od 7,84 procenata.

Realizovani ugovori za soju zaključeni su po jedinstvenoj ceni od 72,5 dinara za kilogram bez PDV-a, što je pad cene od 5,03 procenta.

Suncokretovom sačmom sa 33 odsto proteina trgovalo se po ceni od 37 dinara po kilogramu bez PDV-a. Tokom ove nedelje na Produktnoj berzi prometovano je 1.740 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 73,9 miliona dinara.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike