Kvote unele živost na Produktnu, krenule da rastu cene

23.04.2022

11:10

0

Ukidanje potpune zabrane izvoza i uvođenje kvota vratile "život" na srpsku produktnu berzu

Kvote unele živost na Produktnu, krenule da rastu cene
pšenica brod izvoz - Copyright Profimedia Pixabay

Odluka Vlade Srbije da se obustavlja potpuna zabrana izvoza i uvode kvote za izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja, koje će se primenjivati od početka maja i važiće na mesečnom nivou, veoma je važna vest na Produktnoj berzi u Novom Sadu, ne samo za ovu sedmicu.

Kvote su u skraćenoj radnoj nedelji između dva Uskrsa, donele rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupan promet za ovu nedelju iznosi je 6.280 tona, a vrednost mu je bila 244,6 miliona dinara.

Krenula i pšenica i kukuruz

Cena kukuruza se kretala u cenovnom rasponu od 32,2 do 32,5 dinara za kilogram, bez PDV-a, za robu sa vlagom do 16 odsto. Kukuruz SRPS kvaliteta trgovan je u cenovnom rasponu od 33 do 33,7 dinara, u zavisnosti od pariteta i brzine preuzimanja.
Svakako se može govoriti, kaže izveštaj sa Produktne berze, o jasno uzlaznom cenovnom trendu ove žitarice. Ponderisana cena je iznosila 33,37 dinara, što je za 1,11 odsto rast u odnosu na prethodnu nedelju.

Kod pšenice je rast tražnje bio još izraženiji i doveo je do pozitivnog trenda cene. Početkom nedelje, zaključena cena se kretala od 35,5 dinara, da bi na samom kraju nedelje zaključena cena dostigla cenovni nivo od 38 dinara.

Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 36,08 dinara za kilogram bez PDV-a, što predstavlja rast od 0,40 odsto u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Sojom se trgovalo po ceni od 83,75 dinara bez PDV-a, što predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu.

U odnosu na prethodni upoređujući podatak, ova uljarica je poskupela za 0,81 odsto.

Krajem nedelje, tražnja po ceni od 84 dinara bez PDV-a nije dovela do zaključenja berzanskog ugovora usled uzdržanosti prodavaca.

Od ostalih roba, trgovano je mineralnom đubrivom NPK 15:15:15 po ceni od 96,78 dinara za kilogram bez PDV-a.

U vreme sastavljanja izveštaja sa Produktne berze, na pariskoj berzi Matif pšenica jek oštala 405 evra po toni za majsku isporuku, kukuruz 336 evra za junsku a uljana repica 849 evra za avgustovsku isporuku.

Podaci sa terena govore da će ove godine u strukturi prolećne setve biti zastupljenije soja i suncokret, dok se setva kukuruza očekuje na manjim površinama za oko 100.000 ha.

S obzirom da rat u Ukrajini još uvek traje i neizvesnost je kada će se završiti. Ovakva situacija dovodi do dodatnih problema pri kojima se poljoprivredni proizvođači susreću, što utiče na neizvesnost prolećne setve. Ovakav splet okolnosti će uticati na svetske bilanse, pogotovo kod suncokreta, a delimično i kod kukuruza, što bi moglo da dovede do daljeg rasta cena na svetskom tržištu, kažu sa Produktne berze u Novom Sadu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike