Nedimović otkrio brojke: Koliko se poljoprivrednih proizvoda u Srbiji potroši, a koliko proizvede

08.05.2022

15:50

0

Od ovogodišnje žetve očekuje blizu 3.5 miliona tona pšenice

Nedimović otkrio brojke: Koliko se poljoprivrednih proizvoda u Srbiji potroši, a koliko proizvede
24sedam/Katarina Mihajlović

Srbija pridaje veliki značaj obezbeđivanju osnovnih životnih namirnica, o tome najbolje govori i nedavno obraćanje predsednika Aleksandra Vučića, i narod ne treba da bude zabrinut, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je tokom gostovanja na TV Prva, rekao da su naše zalihe žitarica dobre i da je prošle godine bilo zasejano negde oko 598.000 hektara pšenice, a da je 632.000 tona i 732.000 hektara zasejano 2022.godine.

- Pšenica je u jako dobrom stanju i već krajem sledećeg meseca kreće prva žetva - naglasio je Nedimović.

Od ovogodišnje žetve očekuje blizu 3.5 miliona tona pšenice, što bi prema njegovim rečima, sa prelaznim zalihama iznosilo skoro 4.5 milona tona, a Srbija je potrosila 1.6 miliona tona u 2021.godini.

- Imamo dovljno pšenice za sebe i dovoljno da izvezemo - poručio je Nedimović, uz napomenu da je prvo potrebno proceniti kolike su domaće potrebe.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

On je rekao i da je sa kukuruzom situacija dobra, a da je prošle godine 1.020 miliona hektara zasejano uz prinos zbog sušne godine od 6 miliona tona, a ove godine 950.000 hiljada hektara, ali uz očekivani prinos od oko 7 miliona tona. Nedimović je naveo da Srbija potroši oko 4,3 miliona tona kukuruza, a da će uz prelazne zalihe imati duplo više.

Govoreći o cenama i zalihama suncokretovog ulja naglasio je da ova namernica u Srbiji košta 1,6 evra, godišnje trošimo 82.000 tona ili 82 miliona boca, a prouzvede se 278 miliona boca ili 278.000 tona.

- Ove godine sa prelaznim zalihama očekujemo još više i da taj višak bude puta tri, a u Austriji ono košta pet evra, a u Hrvatskoj skoro tri - rekao je Nedimović.

24sedam/Katarina Mihajlović
 


Cena ulja će, kaže, ostati ista, a proizvođači očekuju da će zbog svega navedenog imati dobru zaradu od izvoza. Ministar je izjavio da je ove godine posejano 35.000 hektara šećerne repe, a da je godišnja potrošnja šećera 250.000 tona i da se očekuje da ga imamo 340.000 tona , što je, kako je objasno nekarakteristično za zemlje Evrope koje uglavnom šećer uvoze.

On je zaključio da će ove godine biti dobar bilans za Srbiju, sa aspekta izvoza poljoprivrednih proizvoda i saopštio da očekuje visoku cenu žitarica, ali da "vlada vodi računa i balansira sve to zbog kupaca". U odgovoru na pitanje da li će voditi isti resor u novoj vladi, Nedimović je rekao i da je na funkciji ministra poljoprivrede već šest godina i da je "to i previše" , kao i da će možda biti "neki novi ljudi koji nose nove ideje i energiju", ali da se "za to pitaju stranka i predsednik Vučić".

 

Bonus video
Tanjug

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti