Engleskinje iz Kule: Usred Bačke uspeli da „naprave“ safolk ovce (FOTO/VIDEO)

17.04.2022

18:15

0

Čuvena safolk ovca uvezena je da unapredi domaću cigaju, kako bi bila mesnatija, ali je malo ko u Srbiji istrajao i uspeo da to postigne

Engleskinje iz Kule: Usred Bačke uspeli da „naprave“ safolk ovce (FOTO/VIDEO)
safolk 1 - Copyright Screenshot: 24sedam/AgroTV

Đerđu Hanckou, vlasniku „Farme Hancko“ iz Kule, uspelo je ono što je malo kome pošlo za rukom u Srbiji, da od domaće cigaje dobije englesku safolk ovcu.

Safolk nije nepoznat u Srbiji, s njom su prvi put radili na departmanu novosadskog Poljoprivrednog fakulteta u Kamendinu još šezdesetih godina prošlog veka, kada su pokušali da poprave mesnatost odomaćene rumunske rase ovaca  cigaja.

- Drugi uvoz je bio skoriji, 2002. godine takođe na Fakultetu, ali sve u svemu nije išlo po planu i retko ko je pretopio safolka kako je bilo osmišljeno. Mislim da, jednostavno, nisu bili dovoljno uporni – kaže Đerđ u reportaži AgroTV.

Hancko je upravo sa cigajama radio da bi prvog safolka nabavio 2006. godine i odlučio se da radi pretapanje stada sa cigaje na safolka.

- To je najduži mogući put jer tek u šestoj generaciji vam priznaju čistotu rase. Na ovce cigaje se pripuštaju ovnovi čistog safolka, pa na njihove potomke takođe drugi van srodstva i tako redom. Jako dug put i skup, jer subvenciju države dobijate tek na čistu rasu – napominje Đerđ.

Zaokret ka originalu

Postoje tri tipa safolka - patuljasti, srednji i džinovski - koji se razlikuju od engleskog originala. Hancko je krenuo od nemačkog safolka, koji je vizuelno možda manje lepši, a onda je počeo prelaz na engleski tip uvozom ovnova ih Belgije, Holandije i same matične zemlje ovih ovaca.

 
Većina mogućih problema kod safolka vezana je za ishranu, ali dobro je što vam to ovca sama kaže kada ste na lošem putu, kaže Đerđ.

- Vidi se po vuni, po nakostrešenoj dlaci na licu kada joj je hladno jer se nije najela kako treba… ovčar to može da vidi – ukazuje Hancko.

On napominje da ovčari greše ako upotrebljavaju sojinu slamu i kukuruzovinu u ishrani ovih ovaca.

- Pričaju ljudi da to ovce rado jedu ali to je jer su gladne a ne zato što im prija. To ne podržavam jer to nema nikakvu hranjivu vrednost. One kod mene dobiju uveče ječmenu slamu kao celulozu, i so i vodu. Ostalo nađu same na ispaši, od ostataka kukuruza, trave pa nadalje – ističe Hancko.

A uz dobru ishranu mladunčad safolka ekspresno dobija na težini. Dovoljno je četiri meseca da dobiju 50 kilograma.

Za meso bez premca

Safolk je jedna od najstarijih vrsta ovaca sa britanski ostrva. Nastala je u  XVIII veku ukrštanjem autohtonih rasa - norfolk horn ovaca sa ovnovima saut daun. U naše krajeve stiže šezdesetih godina prošlog veka,

Ovca ove rase nije zahtevna za držanje. Otporna je na zimu, poznata po mesnatosti sa randmanom mesa od 58 odsto, i uglavnom se drži zbog prodaje konzumne jagnjadi.
- Po mesnatosti nijedna druga rasa ne može da parira safolku – zaključuje Đerđ Hancko.

- Od 80 do 100 kilograma je normalna težina za njih, a to mogu da dostignu već sa dve godine. Snažne su građe i pravilno raspoređene mase, tako da je sa strane pravougaonik a otpozadi kocka, ili čak loptica – napominje Hancko.

Pored dobre ishrane, safolk ovce traže i vrhunsku higijenu boksova ali i svakodnevnu ispašu.

- Nema tu danas ću da isteram malo a sutra neću. Moraju da idu svakoga dana jer kondicija je neophodna i za jagnjenje. I ne mogu da se vrate gladne, ako je uzorana njiva koja je bila planirana, ide se na neku dalju. Njima nije problem da pešače, ne sme biti ni vama. U ovako bogatom ataru to je pet sati dnevno napolju u zimskom periodu ali i ceo dan u letnjem – objašnjava Đerđ.
Sa vremenom nemaju problema jer genetski su navikle na oštru severnjačku klimu, tako da i po mećavi mogu da budu napolju. Ona je u stanju da i po takvom vremenu traži hranu dok se cigaja šćući i čeka bolje vreme makar i ostala gladna – ističe Hancko.

Hancko je uzeo opštinsku zemlju u zakup i odatle „Engleskinjama“ stiže sveža hrana za zimske dane, od kukuruzne silaže, preko bala lucerke, do kukuruzne i ječmene prekrupe.
Ekonomiku svoje farme Đerđ i dalje gleda kroz klaničnu cenu jagnjadi ali ističe da je već na nivou da veći deo ovaca proda za priplod.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike