Šta će sve poskupeti zbog sukoba Rusije i Ukrajine: Veće cene hrane, transporta, ali i automobila

28.02.2022

19:20

0

Koliko će šta tačno poskupeti niko ne zna, a prognoze se ekstremno razlikuju. Ipak, svima je jasno da zbog ovog oružanog sukoba niko neće proći jeftino...

Šta će sve poskupeti zbog sukoba Rusije i Ukrajine: Veće cene hrane, transporta, ali i automobila
trgovina - Copyright Profimedia/Pixabay

Rusko-ukrajinski oružani sukob će koštati sve i svakog, ne samo zaraćene strane niti Moskvu podvrgnutu teškim sankcijama EU i SAD. A poskupeće sve, od hrane do automobila.

Tako je danas investiciona banka Goldman Saks procenila da će rast cena dobara koja inače stižu iz Rusije i Ukrajine znatno poskupeti zbog oružanog konflikta i sankcija Zapada Moskvi.

Kratkoročne prognoze ukazuju na povećanje cene i onih svetskih proizvoda koje Rusi ne prave, ali koji su ekonomskim sistemom spojenih sudova sa njima povezani. Prva na listi je svakako nafta, odmah potom žitarice, ali više cene će svakako "pokupiti“ čitav niz proizvoda i usluga, sve do automobila.

Nafta ide na 115 dolara?

Kako navode analitičari, očekuje se da će cene dobara za koje je Rusija glavni proizvođač oštro skočiti — među njima su nafta, evropski gas, pšenica i kukuruz. Sa višom cenom gasa ide i cena aluminijuma, jer su velike količine električne struje potrebne za njegovu proizvodnju. Odmah potom na listi su i paladijum, nikl i drugi ne tako česti metali a koji se iskopavaju i prerađuju u Rusiji.

Goldman Saks je povećao mesečnu prognozu za cene brent sirove nafte sa 95 dolara na čak 115 dolara po barelu, “uz velike rizike da nasilje poprimi veći obim ili dovede do prekida nabavke”.

Nafta poskupljuje kontinuirano od početka decembra, kada je krenula sa nivoa od 69 dolara, da bi od sredine februara brent snažno odskočio sa 97 dolara na današnjih 102.

 Nafta prekočila "stotku": Cena brenta, u dolarima po barelu Screenshot: Bloomberg
 

Novi talas sankcija pogurao je i cenu gasa u Evropi, pa su terminski ugovori, fjučersi, skočili sa 73 evra po megavatu prošlog utorka na 125 evra u petak, da bi danas pali na 99 evra. To je i dalje 30 odsto više nego što je bilo početkom ovog meseca.

Cena aluminijuma uzleće od marta 2020. godine, sa nivoa od 1.480 dolara za tonu. Predah je imala samo u novembru kada je nakratko pala sa 3.165 dolara na 2.600. Rusija i Ukrajina su ponovo podgrejali cenu pa je ona na početku februara još bila ispod 3.000 dolara ali je onda uzletela na sadašnjih 3.370.

I Nemci upozoravaju...

Samo za jednu godinu aluminijum je poskupeo 56 odsto, a ovih dana je dnevno probijao istorijski rekord od 3.500 dolara. A to znači da poskupljuje proizvodnja svega što ima ambalažu ili delove od ovog materijala – od pivskih konzervi, preko mašinskih delova i elektronskih sklopova, do savremenih automobila.

Da će sukobi u Ukrajini pojačati probleme sa isporukom u automobilskoj industriji, upozorio je i predsednik nemačke privredne komore DIHK Peter Adrian.

- Kada je u pitanju paladijum Rusija je iza Južne Afrike, broj dva na svetskom tržištu. Ako paladijum, koji se koristi u katalizatorima auspuha, više ne može da se isporučuje iz Rusije onda u pojedinim privrednim sektorima prete poremećaji - rekao je Adrian.

I nikl je poskupeo sumanutih 53 odsto, a paladijum je prvo pao sa 3.000 dolara za uncu na 1.700 da bi sada ponovo bio skuplji od 2.300 dolara.

Hrana skuplja i u Srbiji?

U Srbiji se ističe da je poljoprivredno samodovoljna zemlja i da hrane imamo, pa se pretpostavlja da i cene pšenice i kukuruza koje će sada dodatno skočiti neće mnogo naštetiti. A cena pšenice je na Čikaškoj berzi sa 270 dolara za tonu, skočila u četvrtak na devetogodišnji rekord od više od 316 dolara, da bi sada bila oko 290.

Teško da u Čikagu ili Konstanci pšenica može da ide u nebo a da cena u Srbiji miruje. Za to nije dovoljan aktuelni moratorijum Vlade Srbije na poskupljenje brašna, već će morati da se ograniči ili čak zabrani izvoz pšenice od koje se to brašno dobija.

Cena samo uzbrdo: Pšenica (cena u dolarima po buišelu) Screenshot: Bloomberg
 

Slična je stvar i kod kukuruza, čiji martovski fjučersi su danas na nivou od 270 dolara za tonu i skuplji su za 11 odsto nego što su bili početkom februara.

Kada se ratuje u Ukrajini a pod sankcijama je Rusija, zemlje koje zajedno daju četvrtinu svetskog izvoza pšenice i petinu kukuruza, ne može ni da bude drugačije.

A ne poskupljuje samo metal i hrana. I prevoz, isti onaj brodski koji je zbog kovida i dalje fantastično skup, sada dodatno poskupljuje zbog ukrajinske krize. "Blumberg“ prenosi da osiguravajuća društva ili odbijaju da osiguraju brodove koji idu u Crno more, ili zahtevaju ogromne premije za to.

A kad stanu brodovi, u svetskoj trgovini sve staje.

Ne samo ekonomske sankcije, i ne samo Rusiji

Da ekonomske sankcije nisu samo ekonomske i nisu samo zvanične, kao i da ne pogađaju samo Rusiju već i one koji se ne izjašnjavaju protiv nametnutog stava iz Vašingtona i Brisela pokazuje i primer srpskih kamiondžija na ukrajinsko-rumunskoj granici.

Oko 60 vozača sa kamionima i robom srpskih registracija ne mogu danima da izađu iz Ukrajine u Rumuniju. Predsednik Udruženja Međunarodni transport, Neđo Mandić, kaže da ukrajinska strana ne daje objašnjenje zašto kamioni registracija drugih država prolaze i sa ruskom i sa ukrajinskom robom, a srpskim se to ne dozvoljava.

On je istakao da srpski teretnjaci napuštaju Ukrajinu ka Poljskoj i Mađarskoj, dok bez objašnjenja ne mogu u Rumuniju preko prelaza Ðakovo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike