Njihov biznis miriše: Cveće je teže prodati nego proizvesti, kažu Đorđevići (FOTO/VIDEO)

13.03.2022

19:15

0

Njihov biznis miriše: Cveće je teže prodati nego proizvesti, kažu Đorđevići (FOTO/VIDEO)
AgroTV cveće Rača Đorđevići06 - Copyright Screenshot:AgroTV

Ivana i Ivan Đorđević iz sela Vučić kod Rače Kragujevačke nisu se mnogo dvoumili čime će da se bave kada su per deset godina pokrenuli sopstvenu proizvodnju cveća. To je kod Ivana već porodična tradicija, jer njegovi roditelji su se time bavili još od osamdesetih godina prošlog veka, kada su na cveće prešli sa gajenja povrća.

- Ja sam odrastao uz cveće a aktivno sam počeo da pomažem i uključio se proizvodnju po završetku škole – kaže Ivan, vlasnik Rasadnika cveća „Đorđević“ u reportaži AgroTV.

Danas u svojih 3.000 kvadratnih metara staklenika, i još toliko plastenika kao i na otvorenom uspešno gaje čak osamdesetak vrsta različitog cveća.

- Tolika kvadratura deluje mnogo ali za cvećarstvo je to, zapravo, malo jer biljke traže da budu razdvojene. Zbog toga svakom proizvođaču uvek fali prostora – objašnjava Ivan potrebe ovakve proizvodnje.

Kaže da je naglasak uvek na tri četiri biljke koje idu sezonski - ciklame, muškatle, primule... ali da uvek ima mnogo više onih koje su nekom interesantne ali ne idu u velikoj količini.
Ali, generalno prodaja saksijskog i sobnog cveća nema sezonu odmora pa ponuda mora da bude raznovrsna i konstantna. Predaha nema, jer prepliću se proizvodnja i prodaja.

- Mi danas proizvodimo bukvalno 365 dana u godini a prodaja kreće sa Osmim martom, pa onda prolećna koja je zasađena u jesen … pa tako sve do jesenje prodaje biljaka koje smo, opet, posadili u proleće – napominje Ivan.

Tržište od 27 miliona evra

Trend potrošnje cveća u Srbiji je u usponu i raste po godišnjoj stopi od 10 odsto, uz promet koji premašuje 27 miliona evra na domaćem tržištu, podaci su Privredne komore Srbije.
Od ukupne spoljnotrgovinske razmene izvoz je vredeo 5,4 miliona, a uvoz 22 miliona evra. Samo izvoz ruža iz Srbije vredeo je prošle godine 2,7 miliona, a uvoz 250 hiljada evra. Ukupna vrednost izvoza cveća je bila veća za 28 odsto, a uvoza za 45 odsto u odnosu na 2020.

A biljke traže najidealnije uslove koje mogu da dobiju da bi razvile pun potencijal. Od toga da ima dovoljno vode a da nije prezalivena, da ima sunca ali da ne izgori, od novembra do marta traži stalno zagrejanu prostoriju, a pre svega da nastane iz kvalitetnog semena i u kvalitetnom tresetu.

Grejanje ozbiljan trošak

Zbog zahteva grejanja, koji je kod Đorđevića još na ugalj i delom naftu, to je i veliki trošak u proizvodnji. Zbog toga su oni investirali i u „energetske zavese“, tekstilne paravane kojima se zimi smanjuje zapremina grejanog prostora a leti za zasenčivanje.

Ivan objašnjava da proizvodnja jeste obiman i zahtevan posao ali da je prodaja još intenzivnija.

- Treba očistiti i upakovati svaku biljku da izgleda lepo i privuče kupca a to iziskuje najviše posla - kaže Ivan.

A kupaca ima i na malo i na veliko, i to dosta stalnih.

- Mi prodaju zasnivamo delom na ugovorenom snabdevanju prodavnica, marketa, cvećara a delom „napamet“ za kupca koji će se, verujemo, pojaviti kad dođe vreme za veleprodaju. Prodaja ne varira mnogo, može da bude do deset odsto godišnje – kaže Ivan.

On napominje da se nekada od cvećarstva moglo mogo bolje živeti ali i da se danas može dobro, ukoliko možete da se nosite sa konkurencijom i sve zahtevnijim tržištem. Problem su cene gotovih proizvoda, koje se u cvećarstvu nisu menjale deceniju, a repromaterijal stalno poskupljuje.

Zbog toga će ove godine i oni morati da podignu cene.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike